Agressieve psychiater veroordeeld tot werkstraf

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 66-jarige instellingspsychiater uit Eelde is veroordeeld tot 120 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, omdat hij in juli 2019 de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin te lijf ging met een priem. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan armen en handen.
De psychiater kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin de relatie na twaalf jaar opeens uitmaakte. En zeker niet dat ze al een andere vriend had, waar hij daarna achter kwam. Zijn ex-vriendin weigerde hem te vertellen wie haar nieuwe vriend was.

'Ik steek je dood'

Hij stuurde de vrouw boze appjes en bijna honderd mails waarin hij vroeg naar antwoorden. Op de avond van 29 juli zag hij een vreemde auto bij het huis van de vrouw in Paterswolde staan. Hij gluurde naar binnen en werd betrapt. De nieuwe vriend van de vrouw kwam naar buiten en wilde weten wat hij aan het doen was. Daarop riep de psychiater: 'Ik steek je dood' en vloog de man aan. Volgens de vrouw, die getuige was in de rechtszaak, probeerde de Eeldenaar haar vriend te steken met een priem. Het slachtoffer werd alleen op zijn onderarmen en handen geraakt. De rechtbank vindt mishandeling van het slachtoffer met de priem bewezen

Buitengewoon verwerpelijk

De man bekende tijdens de rechtszaak twee weken geleden dat hij een priem had meegenomen, maar dat die bedoeld was om de banden van haar auto lek te steken. Hij zei zich erg te schamen voor wat hij heeft gedaan en noemde zijn gedrag buitengewoon verwerpelijk.

Geen bewijs voor mishandeling en stalking vrouw

Het Openbaar Ministerie vond dat hij ook zijn ex had mishandeld omdat hij zou haar hebben geduwd tijdens de schermutseling met de nieuwe vriend. Daardoor kwam ze met haar hoofd op de grond terecht. Daarvan sprak de rechtbank hem echter vrij. Er is geen bewijs dat de man haar opzettelijk heeft geduwd. Ze kan ook zijn gevallen toen ze de twee mannen uit elkaar wilde halen, stelt de rechtbank.
Ook voor stalking, door het sturen van de appjes en de mails, vindt de rechtbank het bewijs te mager. De teksten die hij stuurde, zijn volgens de rechtbank niet bedreigend. Hoewel de rechters zich kunnen voorstellen dat de vrouw ze hinderlijk vond, heeft ze haar ex-vriend nooit gezegd dat hij ermee moest ophouden en mailde ze ook wel eens terug.

Veel lagere schadevergoeding

Omdat stalking niet bewezen is, vindt de rechtbank een straat- en contactverbod voor de psychiater ook niet nodig. Wel moet hij het slachtoffer 600 euro schadevergoeding betalen, dat is nog geen tiende deel van wat de nieuwe vriend had geclaimd.