Is de Pieter Smitbrug wel echt de langste van Europa?

De Pieter Smitbrug
De Pieter Smitbrug © Marco Grimmon/ RTV Noord
'Ik heb slecht nieuws. De gemeente heeft 2500 euro de meter te veel betaald.'
Arjan Bleeker heeft zojuist de lengte van de Pieter Smitbrug opgemeten. De loop- en fietsbrug verbindt Winschoten-Noord met Blauwestad.

Wie heeft de langste?

De provincie en gemeente lieten enkele weken geleden bij de opening vol trots weten dat het de langste fiets- en wandelbrug van Europa is. 800 meter zou ie zijn.
Klopt dat, dan is de brug inderdaad de langste van Europa. In het Zweedse Sölvesborg ligt namelijk een loopbrug van 756 meter.
Wethouder Jurrie Nieboer (links) en Bé Sebens
Wethouder Jurrie Nieboer (links) en Bé Sebens © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

'Bij lange na niet'

Een meting door Bleeker en Bé Sebens uit Beerta wijst iets heel anders uit op de Pieter Smitburg. '565 meter, bij lange na geen 800', stelt Sebens na twee metingen. Hij is niet de eerste de beste, want hij zet namens de atletiekvereniging regelmatig hardlooproutes uit.
Het goede nieuws: er ligt geen hondenpoep meer op de brug
Arjan Bleeker - brugmeter
Ook Bleeker, die met een meetwiel over de brug liep, komt op een ander getal. '570 meter en 40 centimeter', is zijn conclusie. 'Maar ik heb nog wel goed nieuws. Er ligt geen hondenpoep meer op de brug.'

'Helling telt ook mee'

De gemeente Oldambt heeft al meerdere vragen gekregen over de lengte van de brug. 'Iedereen heeft tegenwoordig zo'n horloge dat de afstand meet, en die mensen zien dus dat het geen 800 meter is', vertelt wethouder Jurrie Nieboer.
Toch blijft de bestuurder volhouden dat Oldambt de langste fietsbrug van Europa heeft. 'Ik heb begrepen dat het in de bruggenwereld gebruikelijk is om te meten vanaf het begin van de helling, dus wanneer de weg omhoog gaat. En dan kom je wel op ongeveer 800 meter uit. Maar het brugdek is inderdaad korter.'