Vorig jaar dertig procent minder trouwpartijen: 'En het is nog steeds stil'

‘Jan, doe wilst met Grietje trauwen. Wilst doe dat hier, veur de ambtenoar van de burgerlijke staand en van luu hier bie mekander, beloven?’ Trouwambtenaar Berend de Boer doet even voor hoe zijn huwelijksvoltrekking in het Gronings klinkt. Of beter gezegd: klonk.

De Boer trouwt namelijk alleen nog ‘sporadisch’. En hij is niet de enige. Het aantal trouwceremonies in onze provincie nam het afgelopen jaar met ruim dertig procent af ten opzichte van 2019. Ook de geplande aanvragen voor 2021 komen maar mondjesmaat binnen.

Dat blijkt uit een steekproef van RTV Noord in zeven Groningse gemeenten en uit gesprekken met tien Groningse trouwambtenaren.

Afname van aantal trouwpartijen

De afname van het aantal huwelijken was het grootst in de gemeente Groningen. Daar daalde het aantal trouwceremonies vorig jaar met veertig procent, in vergelijking met 2019.

'Hausse aan huwelijken na corona'

Begin 2020 schreven we al hoe corona menig bruiloftsdatum deed sneuvelen. Het virus lijkt inmiddels een ware huwelijkuitstellingstrend te hebben veroorzaakt. ‘Sinds er corona is, heb ik bruidsparen al voor de tweede, derde, soms vierde keer verplaatst. Ik was er toevallig net mee bezig, ik heb net weer een afmelding gehad', vertelt trouwambtenaar Sylvia Drenth. Collega Janny Schijf vult aan: ‘Dat zijn mensen die absoluut een grote partij willen geven. En dat zit er nu gewoon niet in.’

Trouwambtenaar Henk Boomker voorziet dan ook ‘een hausse aan huwelijken’ wanneer het virus ons land weer heeft verlaten.

Voor dit jaar heb ik één aanvraag ontvangen en die is ook alweer doorgeschoven
Trouwambtenaar Henk Boomker

Al laat die hausse duidelijk nog even op zich wachten. Bij de tien trouwambtenaren die wij hebben gesproken, staan nu gemiddeld 3,3 huwelijken per persoon op de kalender. Boomker: ‘Normaal gesproken is iedereen in januari en februari aan het plannen en zou ik nu een stuk of zes, zeven huwelijken hebben staan. Tot nu toe heb ik voor dit jaar één aanvraag ontvangen en die is ook alweer doorgeschoven.’ Collega Ben Bolt voegt toe: ‘Op dit moment is het gewoon heel erg stil.’

Met liefst twintig aanvragen voor 2021 staat Sylvia Drenth eenzaam aan de top, ‘maar ik durf te wedden dat de helft daarvan niet doorgaat', zegt zij sceptisch.

Trouwambtenaren Janny Schijf (links) en Sylvia Drenth (rechts) tijdens een recente huwelijksvoltrekking (Foto: Eigen foto's)

'Trouwpartij lijkt een partij levend schaak'

Die terughoudendheid van liefdeskoppels is voorstelbaar. Met een maximum van dertig aanwezigen en een onderlinge afstand van 1,5 meter, geeft een trouwzaal in coronatijd het gevoel van een partij levend schaak, meent huwelijksvoltrekker Berend de Boer. ‘Hier staat wat en daar zit wat.’

Beamend vult collega Janny Schijf hem aan. ‘Als je met z’n allen gezellig dicht bij elkaar zit... Je kijkt elkaar aan, je stoot elkaar aan. Je deelt dan meer emotie.’

Daarbij stuit je in de huidige lockdown op gesloten bruidswinkels en juweliers. Voorafgaand aan een trouwceremonie geen make-upje van de visagist, nadien geen feestelijkheid met hapje en drankje. Een trouwfeest tot in de late uurtjes is vanzelfsprekend helemaal uitgesloten.

Trouwen in tijdens van crisis?

Toch zijn er zat mensen, zo blijkt uit de cijfers, die de afgelopen periode wel getrouwd zijn. Wie wil ‘de mooiste dag van zijn of haar leven’ nou onder deze omstandigheden laten plaatsvinden? En is het überhaupt mogelijk om er met al die maatregelen iets van te maken? Dat lees je zondag.

Voor dit artikel vroeg RTV Noord aan alle gemeenten van de provincie Groningen om het aantal voltrokken huwelijken in 2019, 2020 en 2021, alsmede om het aantal nog geplande huwelijken voor 2021. Daarbij is onderscheid gemaakt in huwelijken met en zonder ceremonie. Op basis van deze cijfers is een gemiddelde afname in het aantal huwelijken met ceremonie van 31,7 procent berekend, betreffende 2020 ten opzichte van 2019. De cijfers van de gemeenten Westerkwartier, Eemsdelta en Midden-Groningen zijn hierin niet meegenomen, omdat deze niet tijdig of volledig konden worden aangeleverd.

Lees ook:
- Corona zet streep door bruiloften: 'Wij maken er een radiobruiloft van'
- Corona of niet, Elise en Freerk Jan stapten dit jaar in het huwelijksbootje

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws