Canadese veteraan die meehielp bij bevrijding Delfzijl overleden (update)

De Canadese veteraan Paul Wile, die in 1945 meehielp bij de bevrijding van Delfzijl en Friesland, is overleden.

Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldt Omrop Fryslân.

Wile vocht in Delfzijl

Wile was onder andere betrokken bij de bevrijding van Sneek en andere Friese plaatsen. Maar was ook een van de laatste overlevenden van de slag om Delfzijl. Een aantal jaren geleden vertelde hij in een aflevering van het Tv programma 'Andere Tijden' over de gevechten bij Delfzijl. 'Je was altijd bang, je kon elk moment sneuvelen. Maar je leerde er zo mee om te gaan, dat het je niet al te erg dwars zat', vertelde Wile voor de camera.

'Vriendschap is altijd gebleven'

Na de bevrijding werd Wile samen met een andere Canadees ingekwartierd bij de familie Sluijter in Bolsward. Daar wachtten ze tot ze terug konden naar Canada. 'De mensen waren zo vriendelijk en goed voor ons', zei Wile later. 'De vriendschap is er altijd gebleven.' Paul Wile was drie jaar geleden nog met zijn vrouw in Friesland bij de herdenking van de oorlog. Toen heeft hij zijn 'buddy' Martin Sluijter ook weer ontmoet. 'Vertel eens hoe dat was met de meisjes na de bevrijding', vraagt de interviewer van Andere Tijden aan het eind van het vraaggesprek. Wile barst in lachen uit en zegt tenslotte hoofdschuddend: 'beter van niet'.

Wile is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij is 97 jaar geworden.

De aflevering van Andere Tijden is hier terug te zien.

Update

Het verhaal is aangevuld met een verwijzing naar de uitzending van Andere Tijden en een paar uitspraken van Wile in die uitzending

Deel dit artikel:

Recent nieuws