Veendam krijgt nieuwe skatebaan bij Leer- en Sportpark De Langeleegte

Een skateboard op een skatepark
Een skateboard op een skatepark © Rev Dan Cat/Flickr (Creative Commons)
Goed nieuws voor jongeren uit Veendam die houden van 'urban sports', zoals skaten, BMX'en en freerunning. De gemeente Veendam wil voor drie ton een nieuw skatepark aanleggen bij Leer- en Sportpark De Langeleegte.
In het ontwerp is ook een pumptrack en een gedeelte voor freerunning geschetst.

Huidige skatepark is verouderd en onveilig

Een nieuwe skatebaan is een langgekoesterde wens van jongeren in de gemeente Veendam. De huidige baan bij het Borgerswold is 18 jaar oud en aan vervanging toe. Bovendien voelen jongeren zich onveilig op het huidige skatepark doordat er geen verlichting is en er regelmatig wordt gedeald.
'Hierdoor wordt het skatepark in de praktijk niet vaak gebruikt voor de skatesport, maar vaker als hangplek', schrijft de gemeente Veendam.
Ontwerp voor het Skatepark bij Leer- en Sportpark De Langeleegte

'Skills Garden'

Het skatepark maakt deel uit van een zogenaamde 'Skills Garden' waarin verschillende grondvormen van bewegen centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan klimmen, klauteren, rollen, draaien, springen, balanceren, gooien en vangen. Bij het Leer- en Sportpark wil de gemeente Veendam twee van dit soort parken aanleggen.
In 2019 werd in Almere een Skills Garden geopend

Veiliger

Door de aanwezigheid van scholen en sportverenigingen rond de skatebaan is de sociale controle veel groter dan op de huidige skatebaan. Jongeren zullen zich hierdoor veiliger voelen is de verwachting. De baan zal bovendien worden verlicht.
De nieuwe skatebaan kost 300.000 euro. De gemeenteraad praat op 8 maart over de plannen.