'Deze boer is niet in staat voor zijn dieren te zorgen'

Een rundveehouder uit Garrelsweer dreigt zijn boerenbedrijf te verliezen. De man stond maandag in de rechtbank in Zwolle terecht omdat hij onvoldoende voor zijn runderen gezorgd zou hebben.

De officier van justitie zei dat de boer niet in staat is voor zijn dieren te zorgen.

Twee dode kalveren in de stal

Afgelopen jaar kwam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij drie controles langs. En telkens bleek de boel niet orde. Zo moesten de runderen door het plastic van voorverpakt voer eten, stonden ze met de poten in de mest en waren er enkele koeien kreupel. Ook lagen er bij een van de controles twee kalveren dood tussen de overige runderen. Een van de dieren was al zeker drie dagen dood en de maden liepen uit het lichaam, zo omschreef de voorzitter het op de zitting.

Verkeerde hekken

De 51-jarige boer stelt dat het geen onwil is dat hij telkens de regels overtrad. Na een uitbraak van een bacteriële infectie enkele jaren terug verloor hij al de nodige runderen. Ook waren de oormerken niet op orde, maar dat lag volgens hem aan verkeerde hekken. De oren bleven daar regelmatig achter haken, waardoor ze vaker dan gewoon hun gele oormerk verloren, zei hij.

Al vaker veroordeeld voor verwaarlozing

Het was niet de eerste keer dat de man voor de strafrechter stond. In 2018 en in 2020 kreeg hij al boetes opgelegd voor soortgelijke overtredingen. Bij de laatste strafzaak kreeg hij een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor een halfjaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie wil dat die stillegging nu ingaat. Daar bovenop moet het bedrijf voor nog een jaar stil komen te liggen. Tegen de boer eiste de officier een werkstraf van 180 uur.

Boer hoopte op nieuwe kans

De boer leek aangeslagen door de eis. Hij had verwacht nog een kans te krijgen, zo liet hij weten. Een van de rechters vroeg zich af of hij heeft overwogen uit zichzelf te stoppen. Dat was nog niet in hem opgekomen, zo zei hij. Verkopen van de boerderij lijkt hem lastig omdat volgens de boer inmiddels half Groningen te koop staat.

De rechtbank doet op 15 maart uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
natuur rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws