Grasnapolsky richt blik op de toekomst met 'audiovisueel spektakel'

Precies een jaar na de vorige editie komt festival Grasnapolsky met een 'audiovisueel spektakel' in de vorm van een video. Zo kunnen fans van het festival in Scheemda hun hart weer even ophalen. De video is sinds vrijdagavond te bekijken via de Facebookpagina van het festival.
Het Grasnapolsky-festival in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda was vorig jaar één van de laatste festivals in Nederland voordat door corona alles op slot ging.

Blik op de toekomst

Een jaar later nam de organisatie met een positieve blik op de toekomst een video op. Dat gebeurde afgelopen maandag onder de noemer 'We zagen lichtpuntjes in de verte en noemden ze Toekomst'. De bijdrages komen van kersvers stadsdichter Myron Hamming, harpist Remy van Kesteren en het robot-orkest van videokunstenaar Jurjen Alkema.
Een onderdeel van het robot-orkest
Een onderdeel van het robot-orkest © Elwin Baas/RTV noord

Tikkertjes en motortjes maken muziek

Dat orkest bestaat uit tal van kleine instrumentjes die zichzelf kunnen bespelen. Alkema noemt het 'een uit de hand gelopen knutselproject'.
'Het is een verzameling kleine robotjes die ik vijf jaar geleden heb gebouwd voor voorstellingen. De installatie bestaat uit allemaal tikkertjes en motortjes. Die maken een heel aantal percussieachtige geluiden. De signaaltjes bepalen hoe lang het stroompulsje duurt dat naar elk tikkertje gaat. Dat is wat je vervolgens hoort.'
Kijk en luister hier hoe het robot-orkest werkt:
Robot-orkest Grasnapolsky in opbouw

Samenspel tussen harp en robots

Harpist Van Kesteren vindt het orkest 'een perfecte toevoeging aan zijn muziek'. 'Ik heb het robot-orkest perfect kunnen aanpassen op mijn optredens, die niet langer solo zijn met alleen mijn harp. Het robot-orkest kan deels op zichzelf staan en deels kan ik er invloed op uitoefenen door op mijn synthesizer en harp te spelen.’
Voor Grasnapolsky speelt de harpist een stuk gebaseerd op de tekst van Myron Hamming.

Livestream op vrijdagavond

De video is te bekijken via de website en Facebookpagina van Grasnapolsky.
Dit artikel publiceerden wij eerder op maandag 1 maart.