Martini Ziekenhuis verplaatst knie-operaties naar Arnhem

Patiënten van het Martini Ziekenhuis in Groningen die knieletsel hebben, worden de komende maanden in Arnhem geopereerd. Het gaat om mensen met meniscusletsel.

Het ziekenhuis besloot hiertoe vanwege ruimtegebrek op de operatiekamers door het coronavirus. Het Martini Ziekenhuis maakt in Arnhem gebruik van de operatiekamers in het Orthoparc Rozendaal.

Eigen team

Daar wordt gewerkt door een orthopeed en anesthesioloog (verantwoordelijk voor de verdoving en pijnbestrijding) van het Martini Ziekenhuis zelf. De patiënten worden dus door de eigen behandelaar geopereerd.

Het ziekenhuis heeft voor verplaatsing gekozen, zodat patiënten naar eigen zeggen nu eerder geholpen kunnen worden. Er zijn tot en met juni tien dagen met tien operaties ingepland. De eerste was afgelopen donderdag.

Reizen

Niet elke operatie kan zomaar verplaatst worden. Het gaat in dit geval om ingrepen die in een dagbehandeling gedaan worden. Dat betekent dat de patiënt aan het einde van de dag naar huis gaat en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Voorbeelden zijn kijkoperaties en ingrepen aan de meniscus.

Mensen met meniscusletsel zijn vaak jong en makkelijker in staat om naar de andere locatie te reizen
Orthopedisch chirurg Maarten Huizinga

'We weten dat mensen met meniscusletsel vaak in een wat jongere leeftijdsgroep vallen. Zij zijn vaak makkelijker in staat om naar de andere locatie te reizen. ‘Na een operatie herstellen zij makkelijker en kunnen vaak relatief snel hun dagelijks leven weer oppakken', aldus orthopedisch chirurg Maarten Huizinga. De voorbereiding en nacontroles gebeuren wel in Groningen.

Achterstanden

Het Martini Ziekenhuis zegt op deze manier meer mensen te kunnen helpen. Ook worden er operaties op zaterdag uitgevoerd. Sinds het afgelopen jaar ligt een deel van de reguliere zorg stil vanwege de vele coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. Daardoor kampen ziekenhuizen met achterstanden in de behandelingen en operaties van patiënten.

Lees ook:
- Martini Ziekenhuis verbouwt intensive care in coronatijd
- Coronadruk neemt af: Martini Ziekenhuis voert weer 'gewone operaties' uit
- Zij wachten al maanden op behandeling: 'Ik moest kiezen tussen mijn knie of schouder'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg martini
Deel dit artikel:

Recent nieuws