RUG gaat samenwerken met acht andere Europese universiteiten

Het Academiegebouw op het Broerplein in Stad
Het Academiegebouw op het Broerplein in Stad © Jos Schuurman/FPS
De Rijksuniversiteit Groningen gaat samenwerken met acht Europese universiteiten. Het samenwerkingsverband heet ENLIGHT en is een proef.
ENLIGHT moet het voor studenten mogelijk maken om makkelijk aan de acht andere universiteiten vakken te volgen. Zo tellen straks hun punten die ze daar behalen mee voor hun studie in Groningen. Ook zouden docenten kunnen profiteren, bijvoorbeeld door de mogelijkheid eens een vak te geven aan zo'n andere universiteit. Op een jaarlijkse conferentie kunnen ze ervaringen uitwisselen.

Vijf thema's

De Europese Unie steekt zeven miljoen euro subsidie in het project. Dat geld gaat volgens een woordvoerder van de RUG naar 'het bevorderen van mobiliteit tussen universiteiten in alle vormen en een sterkere samenwerking.'
De universiteiten richten zich de eerste drie jaar op vijf thema's: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie en energie en kringloop. Uiteindelijk moet ENLIGHT volgens de RUG een 'open gemeenschap zijn tussen de negen universiteiten om te leren, les te geven en samen te werken.'

Deelnemers

Naast de RUG doen de Universiteit van Baskenland (Spanje), de Universiteit van Bordeaux (Frankrijk), de Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), de Nationale Universiteit Ierland Galway, de Universiteit van Göttingen (Duitsland), de Universiteit van Uppsala (Zweden) en de Universiteit van Gent (België) mee.