Personeel metalektrobedrijven gaat donderdag staken

Werknemers van metalektrobedrijven in de provincie Groningen leggen donderdag voor zeker 24 uur het werk neer. Dat gebeurt op initiatief van vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen. Met de actie hopen zij een nieuwe cao af te dwingen.

Bij het Van der Valk-hotel in Zuidbroek wordt donderdag tussen 09.00 en 10.30 uur een zogenoemde staakstraat ingericht, waar personeel van de bedrijven zich als staker kan laten registreren.

Staking duurt minimaal etmaal

De bonden verwachten daar stakers van onder meer Stork en Centraal Staal in Groningen, Aldel in Delfzijl en Hydro Extrusion in Hoogezand. Ook werknemers van Groningen Shipyard en Hunter Douglas zijn opgeroepen om aan de staking mee te doen.

De staking duurt 24 uur, maar kan langer duren bij ondernemingen die met ploegendiensten werken, stellen de bonden.

Meer loon en eerder met pensioen

De vakbonden voeren al zeven weken estafetteacties in heel Nederland, omdat een nieuwe cao uitblijft. De bonden verlangen onder andere een hogere loonsverhoging dan de 2,25 procent die de werkgevers bieden.

Ook willen de bonden maatregelen voor een betere werk- en privébalans, mogelijkheden voor oudere werknemers om eerder te kunnen stoppen met werken en meer zekerheid voor flexwerkers, door hen eerder een vast contract te geven.

Onder de metalektro-cao vallen landelijk 160.000 werknemers.

Lees ook:
- Metaal-cao definitief na instemming FNV-leden (2019)

Meer over dit onderwerp:
Ondernemers
Deel dit artikel:

Recent nieuws