Werkstraffen geëist in stokoude hennepzaak

Eén van de arrestaties op 31 mei 2016
Eén van de arrestaties op 31 mei 2016 © FPS/Jos Schuurman
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagochtend in een omvangrijke, maar vijf jaar oude hennepzaak werkstraffen van 80 tot 240 uur geëist tegen vier verdachten uit Sappemeer, Groningen en Zuidwolde.
Vanwege de oudheid van de zaak zette de aanklager niet in op gevangenisstraffen: 'De redelijke termijn is ver te zoeken. Dat is niet fraai.'

'Omvangrijk dossier, maar rommeltje'

De officier van justitie stelde dat de politie destijds koos voor een breed onderzoek. 'Zo'n zaak kost heel veel tijd. Het leverde een omvangrijk dossier op, wat een rommeltje is geworden. Uiteindelijk is er voor gekozen om de zaken waar het meest uit te halen viel, voor te brengen.'
Daarnaast speelde zittingsruimte een rol en voorrangszaken, zoals zedenzaken. 'Maar daar kopen deze verdachten niets voor. Dit moet leiden tot een significante strafvermindering', aldus de officier.
Bijna vijf jaar geleden viel een politiemacht van 175 agenten op negentien adressen in Groningen en Drenthe binnen om een netwerk van hennepteelt, -handel en -export op te rollen. Het onderzoek naar deze criminele organisatie, die zich naast de hennepzaken ook bezighield met witwassen, startte in 2015.

Invallen, hennep, 100.000 cash

Bij de invallen - in onder meer de stad Groningen, Hoogezand, Uithuizen, Appingedam én Eelde - werd meer dan honderdduizend euro cashgeld gevonden. Daarnaast werd beslag gelegd op auto's, sieraden, vier woningen en bankrekeningen.
Er werden ruim 2.300 planten en 25 kilo gedroogde hennep aangetroffen. In totaal werden dertien verdachten opgepakt, mannen en vrouwen in de leeftijd van 26 tot 61 jaar. Het Openbaar Ministerie besloot zes personen niet strafrechtelijk te vervolgen.

Niet de juiste personen voor de rechter

Volgens de raadslieden van de vier verdachten zitten niet de juiste personen in de beklaagdenbank. De echte boeven zouden nog buiten lopen.
'Heeft mijn cliënt een Porsche? Peperdure horloges? Genoot hij luxe vakanties? Nee, hij heeft niks', zei advocaat Maartje Schaap. Ook werd in pleidooien door de verdediging uitgebreid ingegaan over de oudheid van de zaak. 'In 2015 werden baby's geboren die nu allang naar school gaan. Zó lang heeft het geduurd.'

Sfeer van angst

De zeven die dinsdag terechtstaan, wordt geen 'deelname aan een criminele organisatie' verweten. Wel is er volgens het OM sprake van een nauwe samenwerking.
Tijdens de behandeling van de strafzaken opperde één van de rechters dat de vier verdachten maar mondjesmaat een toelichting gaven. 'Er heerst hier een sfeer van angst. Van niet durven praten.' Twee van de vier verklaarden eerder op zitting dat ze waren bedreigd.

Duizenden euro's teruggevorderd

De verdachten hebben - volgens het OM - flink geld verdiend met de handel in hennep. Dat geld moet naar de Staatskas. Het gaat om bedragen van ruim 7.000 tot 144.000 euro.
De strafzaken van de overige drie worden later in de middag behandeld.