Advocaat hoofdverdachte oude hennepzaak: 'Welk doel dient straf nu nog?'

Twee 38-jarige mannen uit Groningen en Assen die verdacht worden van het faciliteren van professionele hennepteelt, hoorden dinsdagmiddag werkstraffen tegen zich eisen van respectievelijk 240 en 180 uur. De Groninger hoofdverdachte wacht naast de werkstraf mogelijk een boete van 20.000 euro.

Eerder op de dag eiste het OM in dezelfde zaak tegen vier andere verdachten ook al geen celstraf. Reden is dat de zaak al uit 2016 stamt.

'Ze hebben hun leven op de rit'

Advocaat Heiko Eckert wilde namens de verdachten weten met welk doel zij na vijf jaar nog voor de rechter staan. '175 agenten op de been, journalisten, invallen in woningen, de hele omgeving, de hele stad, ook de kinderen van cliënten kregen dit alles mee. Huis geveild, drie maanden sluiting woning. Hoezo preventie en strafdoel?'

'Inmiddels hebben mijn cliënten hun leven op de rit. Kort en goed: dit soort zaken zijn de overschrijding van de redelijke termijn ver voorbij. Gewoon te laat', vervolgde Eckert.

Invallen op 19 adressen, auto's en geld in beslag genomen
Een politiemacht van 175 agenten viel in mei 2016 op negentien adressen in Groningen en Drenthe binnen om een netwerk van hennepteelt, -handel en -export op te rollen. Bij de invallen - in onder meer de stad Groningen, Hoogezand, Uithuizen, Appingedam en Eelde - werd meer dan honderdduizend euro cash aangetroffen. Daarnaast werd beslag gelegd op auto's, sieraden, vier woningen en bankrekeningen. Er werden ruim 2.300 planten en 25 kilo gedroogde hennep aangetroffen. In totaal werden dertien mannen en vrouwen in de leeftijd van 26 tot 61 jaar opgepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot zes personen niet strafrechtelijk te vervolgen.

In een loods in Uithuizen vond de politie een hennepkwekerij (Foto: Peter Steinfort/RTV noord)

Alles in huis voor professionele hennepteelt

De 38-jarige Assenaar zou mogelijk een 'katvanger' zijn in deze omvangrijke, maar stokoude hennepzaak. Hij had een tuincentrum aan de Koningslaan in Stad. Veel producten voor de teelt van hennep waren in de shop aanwezig. Speciale potgrond bleek verstopt in dozen van een bekende bouwmarkt. Ook verkocht hij een zogeheten 'boost' voor sterke henneptoppen. De man had al een paar keer bezoek gehad van een zogeheten 'mysterie guest', in de vorm van recherche in burger.

Geen tuincentrum, maar growshop

Volgens diverse getuigenissen was in de tuinwinkel alles te koop voor professionele hennepteelt. Al snel viel ook de 38-jarige Stadjer op. Hij zou dagelijks in gehuurde auto's in- en om het pand te vinden zijn, waar volgens getuigen een vast clubje komt, bekend uit de hennepteelt-wereld. Volgens de officier kwam de man daar niet elke dag 'om het koffieapparaat te repareren'. De Stadjer zou de echte 'baas' zijn. Namen van andere verdachten kwam ook zo in beeld.

'Al deze getuigen benoemen de zaak als growshop. Geen tuincentrum, geen groothandel, maar growshop', zei de officier.

Hoe snel moet een zaak behandeld worden?
Een strafzaak hoort binnen twee jaar te worden behandeld. Zo niet, dan spreekt men van het 'overschrijden van een redelijk termijn'. In dit geval is sprake van een forse overschrijding. En ook wanneer die niet aan de verdediging te wijten is, leidt dit niet tot een stopzetting van de vervolging. Dat heeft de strafkamer van de Hoge Raad lang geleden beslist. Een overschrijding van de redelijke termijn levert hooguit een strafvermindering op.

Tot 144.000 euro aan drugsgeld inleveren

Tegen de andere verdachten (twee mannen en twee vrouwen) werden eerder op de dag werkstraffen van 80 tot 240 uur geëist. Het OM wil het geld dat ze hebben verdiend, ingeleverd zien. Het gaat om bedragen van 7.000 en 144.000 euro. De zevende verdachte, een 38-jarige vrouw uit Groningen, hoorde voor haar aandeel plus het bezit van pepperspray een werkstraf van 135 uur eisen.

De rechtbank doet op 30 maart uitspraak in alle zeven zaken.

Lees ook:
- Werkstraffen geëist in stokoude hennepzaak
- Zeven hennepverdachten vijf jaar na arrestatie voor de rechter
- Politie neemt ton aan cash, goederen en drugs in beslag bij actie

Meer over dit onderwerp:
drugs rechtszaken 112nieuws groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws