Studenten vragen via petitie om meer ruimte

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © ANP
De studieverenigingen van de Rijksuniversiteit Groningen willen een verdere opening van universiteitsgebouwen en betere ondersteuning van studenten, schrijven ze in een petitie aan het RUG-bestuur.
De studieverenigingen, verbonden aan de verschillende faculteiten van de RUG, vragen onder meer om een groter aantal studieplekken, een ruimte voor studenten om samen te komen en meer mogelijkheden om sneltesten te doen om activiteiten bij te kunnen wonen.

Mentale problemen

Aanleiding voor de petitie zijn toenemende signalen dat de studenten lijden onder de lockdown. Zo geeft een op de drie jongeren zijn of haar leven op dit moment een onvoldoende. Daarnaast geeft meer dan de helft van de jongeren aan last te hebben van symptomen van depressie of andere mentale problemen. De studieverenigingen zien hetzelfde gebeuren bij hun leden, die steeds minder goed te bereiken zijn.

Ontmoetingstenten

In de petitie wordt bijvoorbeeld voorgesteld om net als in het begin van het studiejaar tenten op te zetten waar studenten elkaar in de buitenlucht kunnen ontmoeten en waar studieverenigingen veilig activiteiten kunnen organiseren. Ook zouden faculteiten zelf de vrijheid moeten krijgen om te bepalen hoeveel studenten er in hun gebouwen welkom zijn.

Sneltesten

Verder zou de proef met de snelteststraat van RUG en Hanzehogeschool, die nu alleen voor examens wordt gebruikt, ook benut kunnen worden voor toegang tot universiteitsgebouwen. Bovendien stelt de petitie dat er meer studenten in aanmerking moeten komen voor een studieplek in de universiteitsbibliotheek en zouden ook elders studieplekken moeten worden ingericht.
De petitie wordt ondersteund door de Groninger Studentenbond (GSb) en alle studentenpartijen van de universiteitsraad.