Gebruik van lachgas in Groninger uitgaansgebied wordt verboden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen heeft een verbod ingesteld op het gebruik van lachgas binnen pakweg de Diepenring. De ballonnetjes met lachgas mogen nog wel verkocht worden in dat gebied.

Het verbod gaat in als de nachthoreca de deuren weer opent en geldt dan tussen 21.00 en 09.00 uur. Door de huidige pandemie valt er nog niks over een heropening van de nachthoreca te zeggen.

Hoe zit het met de verkoop van de ballonnetjes?

De burgemeester had ook graag de verkoop van de gevulde ballonnetjes aan banden gelegd, maar daarvoor is regelgeving van het kabinet nodig. Aan die nieuwe wetgeving wordt gewerkt.

Het verbod heeft alles te maken met de gezondheid van mensen
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen

'Lachgas is een gevaarlijk goedje'

'Het verbod zal gelden in de kern van het uitgaansgebied en dan hebben we het over de Poelestraat en omgeving', aldus de burgemeester. 'Er zijn meerdere redenen om een verbod in te stellen, maar het heeft alles te maken met de gezondheid van mensen. In tegenstelling tot wat het doet vermoeden, is het wel degelijk een gevaarlijk goedje.'

Gebied kan worden uitgebreid

De verkoop kan dus wel plaatsvinden in het gebied waar het verbod op het gebruik van lachgas van kracht is, maar zodra het ballonnetje wordt overhandigd, is de koper in overtreding. Als de verkoop uitwijkt naar plekken waar het gebruik wel is toegestaan, zal het verboden gebied worden uitgebreid.

Het verbod is geen verrassing

Het door de burgemeester aangewezen plaatselijke verbod hing al in de lucht. Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad had namelijk opdracht gegeven om het gebruik van lachgas te verbieden op bepaalde plekken.

Lees ook:
- Geen lachgasverbod per 1 januari, Groningse gemeenten teleurgesteld
- Steeds meer incidenten door lachgas in verkeer: 'Je lichaam houdt je voor de gek'

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen groningen-stad LACHGAS
Deel dit artikel:

Recent nieuws