Proef met slib uit Eems-Dollard om landbouwgrond te verbeteren

Slib
Slib © Stefan Bleeker/RTV Noord
Waterschap Hunze en Aa's verhoogt binnenkort bij Borgsweer een perceel landbouwgrond met baggerslib uit de Eems-Dollard. Het waterschap wil onderzoeken of de grond vruchtbaarder wordt door de baggerslib en of dit procedé op grotere schaal kan worden toegepast.
Het beoogde perceel ligt laag. Door oxidatie van de veengrond eronder klinkt de bodem verder in wordt het perceel steeds natter. Het terrein wordt met een laag van zeventig centimeter slib opgehoogd, waardoor het veen minder snel oxideert. Ook verwacht het waterschap dat de kwaliteit van de grond verbetert door het opbrengen van de sliblaag.

Ontwateren

Het slib is goedgekeurd voor de verwerking op landbouwgrond. Het komt rechtstreeks uit de zee en wordt schoongespoeld met zoet water. Nadat het slib op het perceel is aangebracht moet het langs natuurlijke weg ontwateren. Pas na enkele jaren later is het geschikt als landbouwgrond.
Met het project snijdt het mes volgens Hunze en Aa's aan twee kanten: het baggeren zorgt voor schoner en gezonder water in de Eems-Dollard en anderzijds is het ophogen van landbouwgrond een van de manieren om het overmatige slib nuttig toe te passen.
Het waterschap werkt in dit project samen met de maatschap Noordam-Ten Have in Borgsweer, Rijkswaterstaat, de provincie en Groningen Seaports.