Gemeenteraad Groningen spreekt zich uit tegen komst 'kerncentrale van Rutte'

De gemeenteraad van Groningen heeft zich uitgesproken tegen de komst van een kerncentrale in de provincie. VVD-lijsttrekker Mark Rutte oppert de komst van een kerncentrale, die volgens hem in de Eemshaven zou moeten komen.

Rutte deed de suggestie in het verkiezingsdebat van RTL Nieuws, afgelopen zondagavond. Het zorgde voor een storm van kritiek in onze provincie. De locatie staat overigens al langer op de politieke agenda.

'Afval nog jaren gevaarlijk'

'Afval van een kerncentrale is nog duizenden jaren gevaarlijk voor mens en milieu', zeggen zes partijen in de Groninger gemeenteraad. GroenLinks, PvdA, D66, SP, PvdD en Student&Stad dienden er woensdagavond een motie over in.

De partijen zijn bang dat investeringen in een nieuwe kerncentrale ten koste gaan van investeringen in de isolatie van woningen en andere vormen van groene energiewinning, zoals windenergie.

VVD: 'Alles heeft voor- en nadelen'

De VVD steunde de motie niet: volgens raadslid Jasper Boter gaat de kwestie rond de kerncentrale over landelijke politiek, en niet om lokale besluitvorming.

'Bovendien is het niet handig om modaliteiten uit te sluiten. Zon, wind, kolen- en kerncentrales: alles heeft zijn voor en nadelen.' De discussie moet volgens hem bovendien op een 'geëigend moment' plaatsvinden.

Samen optrekken tegen kerncentrale

De kerncentrale komt als het aan Rutte ligt niet in de gemeente Groningen. 'Maar in het ergste geval heeft een kerncentrale wel bijzonder nare gevolgen voor deze gemeente', zegt Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren).

De gemeenteraad vraagt de gemeente daarom om gezamenlijk met de provincie en andere gemeenten op te trekken om de bouw van een 'kerncentrale van Rutte' te voorkomen.

Lees ook:

- Rutte: mogelijk kerncentrale in Groningen
- Komst kerncentrale in Eemshaven weer op de politieke agenda

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad duurzaamheid TK2021
Deel dit artikel:

Recent nieuws