Meerderheid Kamer wil geen kerncentrale in Groningen (update)

De kerncentrale bij Borssele
De kerncentrale bij Borssele © EPZ
Als er in de toekomst een nieuwe kerncentrale in Nederland komt, moet die niet in Groningen worden gebouwd. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
GroenLinks, SP, PvdA, D66 en CDA roepen donderdag in een debat op om deze optie van tafel te halen.
Mark Rutte opperde als VVD-lijsttrekker tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat dat een nieuwe kerncentrale mogelijk in de Eemshaven komt. Veel Groningers zien dat niet zitten.
De locatie in de Eemshaven is niet nieuw. Al 35 jaar wordt er ruimte vrijgehouden voor de mogelijke komst van een kerncentrale.

'Dat nooit meer'

'Jarenlang is Groningen als wingewest gebruikt, dat nooit meer', zegt GL-voorman Jesse Klaver. 'Bovendien is kernenergie helemaal geen realistische oplossing voor het klimaatprobleem, dat is echt een sprookje van de VVD.'
Dit mag absoluut niet gebeuren
Lilian Marijnissen - lijsttrekker SP
Ook PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt kernenergie 'geen duurzaam en veilig antwoord op de klimaatproblemen'.
'Nadat Groningen jarenlang als wingewest is gebruikt en de staat 400 miljard euro aan het Groningse gas heeft verdiend, krijgen ze nu een kerncentrale van Rutte cadeau', stelt SP-leider Lilian Marijnissen. 'Dit mag absoluut niet gebeuren.'
Ook D66 en CDA zien er niets in. Kamerlid Matthijs Sienot (D66) wil 'Groningers geruststellen met een duidelijke uitspraak van de Kamer: er komt geen kerncentrale in Groningen.'

'Groningen opnieuw gebruikt als wingewest'

De vijf politieke partijen willen dat de Eemhaven wordt geschrapt van de lijst met mogelijke locaties voor een centrale. Ze willen dit donderdag ter sprake brengen tijdens een Tweede Kamerdebat over de versterkingswet Groningen.
Volgens de partijen wordt onze provincie opnieuw gebruikt als wingewest. Daarnaast vinden ze kernenergie geen goede manier om stroom op te wekken.
Dit bericht is bijgewerkt met uitspraken van de Kamerleden.