Derde coronagolf: noordelijke ziekenhuizen bouwen gewone zorg weer af

Een verpleegkundige op de COVID-afdeling van het Martini Ziekenhuis
Een verpleegkundige op de COVID-afdeling van het Martini Ziekenhuis © ANP
De noordelijke ziekenhuizen gaan de niet-acute zorg weer afschalen. Ze bereiden zich voor op een verdere toename van het aantal coronapatiënten. Dat betekent dat heup-. knie- en andere operaties, die niet spoedeisend zijn, opnieuw op de lange baan worden geschoven.
Een maand geleden leek het juist de goede kant op te gaan. Toen begonnen ziekenhuizen weer voorzichtig met het opschalen van de niet-acute, planbare zorg. Maar de druk op de zorg is 'onverminderd hoog' en neemt de komende weken nog toe, verwacht het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN).

Aantal besmettingen nog altijd hoog

Op dit moment komen er in Noord-Nederland iedere week per honderdduizend inwoners 180 besmettingen bij. Dat komt overeen met het beeld elders in het land. De provincie Groningen doet het met 214 gevallen per honderdduizend inwoners slechter dan het landelijke gemiddelde.

Aantal bezette ziekenhuisbedden onverminderd hoog

In de noordelijke ziekenhuizen lagen de afgelopen maand dagelijks nooit minder dan honderd coronapatiënten op de verpleegafdeling. Op de ic's schommelde dat aantal grofweg tussen de veertig en zestig patiënten.
Nieuwe coronapatiënten uit Groningen, Friesland en Drenthe, die moeten worden opgenomen, kunnen daarvoor nog steeds bij een ziekenhuis in de regio terecht. Binnen de noordelijke regio worden volgens AZZN momenteel regelmatig patiënten overgeplaatst 'om de druk op de ziekenhuizen evenredig te verdelen'. De vraag is hoelang dit nog kan, als de huidige stijging doorzet.
Onderstaande grafiek (klik voor groter) toont de ziekenhuisopnames in het Noorden in de afgelopen maand.
Aantal bezette ziekenhuisbedden
Aantal bezette ziekenhuisbedden © AZZN/RTV Noord

Hoeveel ruimte hebben ziekenhuizen nog?

Er wordt geïnventariseerd hoeveel ruimte er nog is, zegt AZNN-woordvoerder Hennie Hoogeveen: 'We kijken hoeveel IC-bedden, hoeveel beademingsplekken en hoeveel gewone COVID-bedden nog kunnen worden gerealiseerd. En ook hoeveel personeel er nog is. want ook daar moet je naar kijken.'
Hoogeveen wil niet zeggen hoeveel bedden voor coronapatiënten op dit moment nog beschikbaar zijn in de noordelijke ziekenhuizen: 'We doen geen uitspraak over getallen. Mede omdat het zo snel wisselt.'
Een verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis overlegt op de COVID-afdeling
Een verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis overlegt op de COVID-afdeling © ANP

Plan voor 'code zwart' bijna klaar

Het AZNN legt in opdracht van het ministerie van VWS de laatste hand aan een plan ter voorbereiding op de derde golf. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het zogenoemde ‘zwarte scenario’. Dat houdt in dat ziekenhuizen door ruimtegebrek een selectie moeten maken welke patiënten wel en niet opgenomen worden. Daar zijn landelijke richtlijnen waar ziekenhuizen invulling aan moeten geven.
De voorbereidingen op de derde golf en 'code zwart' gelden voor de hele zorgketen, van huisarts tot ziekenhuis. Het AZNN hoopt zo goed voorbereid te zijn als de druk op de zorgketen verder toeneemt.'