Kunstenaars schilderen cultuurpakket af als 'onredelijk' en willen meer geld

De 165 ondersteuningen werden donderdagochtend overhandigd aan cultuurwethouder De Rook
De 165 ondersteuningen werden donderdagochtend overhandigd aan cultuurwethouder De Rook © Eigen foto
Een groep kunstenaars in Groningen wil dat de gemeente Groningen meer geld uittrekt voor 'de makers'. De gemeente trekt daar nu 200.000 euro voor uit: te weinig, in de ogen van 122 kunstenaars.
Ook 43 mensen die in en rond de kunst werken en enkele instellingen hebben zich aangesloten bij de oproep. Donderdagochtend overhandigde initiatiefnemer Esther de Graaf een dossier met e-mails aan aan cultuurwethouder Paul de Rook.

'Zonder kunst geen nieuwe voorstellingen'

De gemeente Groningen trok begin februari 3,6 miljoen euro uit voor een steunpakket voor de cultuursector. 200.000 euro daarvan gaat naar de amateurkunst, een bedrag van bijna 2,4 miljoen euro is bestemd voor onder andere het Forum Groningen, Vera en Simplon.
'De gemeente gaat daarmee voorbij aan de problemen van individuele kunstenaars', zeggen de initiatiefnemers van de actie. 'Die kunnen weinig of geen steun krijgen om hun praktijk overeind te houden. Er zal kunst ontwikkeld moeten worden, anders hebben instellingen straks niets nieuws te vertonen.'
'Er is nu enkel steun mogelijk voor eerste levensbehoeften, maar voor het maken en ontwikkelen van kunst is te weinig ondersteuning. Daar komt nog eens bij dat de meeste evenementen en presentatie-instellingen, van musea tot podia waar kunst kan worden geprogrammeerd, al een jaar nagenoeg stil liggen.'

Besluit aan eind van de maand

Dat het merendeel van de 3,6 miljoen euro naar grote instellingen gaat, vinden de kunstenaars 'onredelijk'. Daarom hebben de initiatiefnemers de e-mails aangeboden aan wethouder De Rook en de gemeenteraad. De raad beslist op 31 maart over het steunpakket.