Gasunie investeert 7 miljard euro om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst

Het gebouw van de Gasunie in Stad
Het gebouw van de Gasunie in Stad © RTV Noord
Gasunie gaat de komende tien jaar zeven miljard euro investeren in vernieuwing en onderhoud van z'n infrastructuur. Dat meldt het gastransportbedrijf in het jaarverslag dat vrijdag wordt gepubliceerd.
De investering is nodig om ruim baan te maken voor de energietransitie. Met die € 7.000.000.000 wil Gasunie veranderen van het huidige gas-infrastructuurbedrijf in een 'duurzame-energie-infrastructuuronderneming’, zo staat in het jaarverslag.
Met andere woorden: Gasunie wil in 2030 klaar zijn om aan de toenemende vraag naar transport van groen gas, waterstof, CO2 en warmte te voldoen en dat alles op een ‘veilige betrouwbare en betaalbare manier'.
Tot 2030 zal 75 procent van het gas dat wij transporteren nog steeds aardgas zijn
Han Fennema - bestuursvoorzitter Gasunie
Van die zeven miljard euro wordt ongeveer een derde besteed aan het up-to-date houden van de leidingen die gebruikt worden voor het transport van aardgas. Bestuursvoorzitter Han Fennema van Gasunie: ‘Tot 2030 zal 75 procent van het gas dat wij transporteren nog steeds aardgas zijn.’
Het overgrote, resterende deel van de zeven miljard is voor het toekomstbestendig maken van de infrastructuur voor het transport van groen gas, waterstof, warm water en CO2. De leidingen, compressorstations en andere apparatuur moeten hiervoor geschikt worden gemaakt.

Hydrogen backbone

Volgens Gasunie is het meest ambitieuze project waaraan gewerkt wordt, de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de zogeheten hydrogen backbone. Hiervoor wordt anderhalf miljard euro uitgetrokken.
Het moet mogelijk zijn het geld bij pensioenfondsen en andere grote beleggers te lenen
Han Fennema
Dit net bestaat voor driekwart uit bestaande gasleidingen die vrijkomen omdat er steeds minder aardgas wordt gebruikt. Deze backbone sluit grote industriële centra aan op installaties waar straks waterstof gemaakt wordt.

'Wij zijn een rijk bedrijf'

Maar hoe komt Gasunie aan de zeven miljard euro die nodig zijn de komende tien jaar? Fennema: ‘Wij zijn een rijk bedrijf met bezittingen ter waarde van tien miljard euro, en daarvan is zes miljard euro eigen vermogen. Het moet dus mogelijk zijn het geld bij pensioenfondsen en andere grote beleggers te lenen.’