Bezoek koning stond in het teken van waterstof

Koning Willem-Alexander en gedeputeerde Nienke Homan tijdens het bezoek
Koning Willem-Alexander en gedeputeerde Nienke Homan tijdens het bezoek © ProNews
Het onaangekondigde bezoek van koning Willem-Alexander donderdag aan de Eemshaven en Delfzijl stond volledig in het teken van waterstof.
Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) desgevraagd weten.
Volgens de RVD ging het om een informeel werkbezoek, dat om die reden niet was aangekondigd. 'Het gebeurt wel vaker zo. Om op de hoogte te blijven van bepaalde onderwerpen brengt de koning regelmatig van dit soort bezoeken', zegt een woordvoerder.

Tour door industriegebied

De koning werd door het havengebied van de Eemshaven rondgeleid, waarna de bus doorreed naar het industriegebied in Delfzijl. Gedeputeerde Nienke Homan en vertegenwoordigers van onder andere Groningen Seaports waren bij het bezoek aanwezig. Omdat het niet om een officieel bezoek ging, was commissaris van de Koning René Paas er niet bij.
De gemeente Eemsdelta was vooraf geïnformeerd over het bezoek van de koning, maar waarnemend burgemeester Gerard Beukema was niet uitgenodigd, laat de gemeente weten.

Toevalstreffer

Het bezoek werd gisteren bekend doordat een persfotograaf van fotodienst ProNews het wist vast te leggen. 'Onze fotograaf kwam per toeval de stoet met daarin de dienstwagen van de koning tegen. Dus die is hij gevolgd, met dit als resultaat', zegt René Wiegmink van ProNews.
Een woordvoerder van Seaports wil niets kwijt over de inhoud van de gesprekken en houdt het bij een 'informerend en oriënterend gesprek'.