Burgemeester Beinsdorp? Zunig op weden!

Burgemeester Beinsdorp nieuwe Ganzedijk?
Burgemeester Beinsdorp? Da’s bij Ter Apel rechtdoor. Een arbeidersdorpje met zo’n 175 zielen, gelegen in de uiterste zuid-oost-punt van onze provincie. Als we de bewoners mogen geloven, dan wordt de unieke en hechte woongemeenschap in haar voortbestaan bedreigd. ‘We vrezen afbraak,’ tekende ik op.
De circa honderd huurwoningen van het in 1925 gestichte gehucht ademen met enige fantasie nog de sfeer uit van de tijd dat werkverschaffing de gewoonste zaak van de wereld was, dat ieder huishouden z’n eigen groente verbouwde en n zwientje op t hok meer regel dan uitzondering was.
Veel bewoners wonen er al bijna hun hele leven en denken ziek te worden als ze gedwongen mochten worden om hun oergezellige huisje te verruilen voor een nieuwerwetse seniorenwoning in Ter Apel.
De gemeente Vlagtwedde zegt, geschrokken van de commotie, Burgemeester Beinsdorp te koesteren. Ook Woningstichtig Acantus haast zich te zeggen dat het de komende jaren wil gaan renoveren in plaats van saneren. Van een Ganzedijk-scenario zou geen sprake zijn.
Als uw verslaggever stelde ik vast dat die uitspraken nog niet gerust hebben gesteld. De bewoners overwegen om voor Burgemeester Beinsdorp de monumentenstatus aan te vragen en da’s niet onterecht. De sterk gedateerde huisjes mogen dan bijzonder zijn, de Beinsdorpers zijn dat niet minder omdat ze van een helaas teruglopende soort zijn. ‘Kom d’r in mien jong, loop mor deur noar de keuken. n Kop koffie?’ Afblijven, dus!.