Gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten: 'Aantal besmettingen te hoog' (update)

Archieffoto van drukte in een wachtrij bij een café
Archieffoto van drukte in een wachtrij bij een café © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten door de binnenstad van Groningen. 'We begrijpen dat mensen ernaar snakken, maar het aantal besmettingen laat dit soort dingen niet toe', laat het stadhuis weten.
Verschillende horecaondernemers organiseerden de tochten, zoals de 'Culinaire 4 Mijl' en de 'Frituurloop'. Daarbij lopen deelnemers langs verschillende horecagelegenheden, waarbij ze overal een consumptie krijgen.

Streep erdoor, want het trekt mensen naar binnenstad

Afgelopen weekend zag de gemeente 'dat op bepaalde punten de coronamaatregelen niet meer in acht werden genomen', zegt een woordvoerder.
'Het trekt bovendien mensen naar de binnenstad. En hoe mooi we dat ook vinden, het kan gewoon niet. Op de warenmarkt en in het Noorderplantsoen vragen we mensen ook constant om niet tegelijk te komen.'

Dit weekend nog wel tochten mogelijk

In het weekend van 6 en 7 maart mogen bepaalde activiteiten nog wel doorgaan.
'De organisatoren van de Frituurloop hebben aangegeven dat ze al inkopen hebben gedaan, daarom staan we dat toe. Maar we handhaven strikt op het naleven van de coronamaatregelen: er mag geen groepsvorming zijn en er kunnen ook geen geopende verpakkingen met alcoholische dranken worden verkocht', zegt een woordvoerder van de gemeente.
Komende week bekijkt de gemeente wat er precies wel en niet kan doorgaan. Zo is het nog de vraag of de succesvolle 'Stadswandeling 050' georganiseerd mag blijven worden.

Alcohol werkt averechts

Zeker als er alcohol bij de tochten wordt geschonken werkt dat averechts bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, zegt de woordvoerder.
Het is ten onder gegaan aan zijn eigen succes
Merijn Goris - jeu-de-boulesbar BOEL
'Op dat moment is de kans toch wat groter dat je te gemakkelijk wordt met de maatregelen om bijvoorbeeld afstand te houden. En dat is heel begrijpelijk, maar niet handig.'
'We snappen de wens om omzet te maken, maar willen niet dat daardoor het aantal besmettingen omhoog gaat. We willen zo snel mogelijk uit deze situatie. En dan helpt het niet om dit soort dingen te organiseren.'

Teleurstelling, maar ook begrip

Het afgelasten van de tochten zorgt voor teleurstelling bij horecaondernemers. 'Super jammer', zegt café de Klikspaan, dat op 13 en 14 maart de Lentebiertocht zou organiseren.
'Het is ten onder gegaan aan zijn eigen succes', realiseert Merijn Goris, mede-eigenaar van jeu-de-boulesbar BOEL zich.
'Het was een leuke bijverdienste', blikt Goris terug op de tocht van afgelopen weekend. 'Maar ja, als het succesvol wordt, komen er veel mensen op af en dan wordt het te druk. En hoe mooier het weer wordt, hoe meer mensen er mee willen doen. Dus ik snap de keuze van de gemeente wel.'

Reuring

De medewerkers van Goris hebben afgelopen weekend in ieder geval weer even aan het horeca-werk kunnen proeven. 'Die zijn nu vooral aan het klussen, ik kon zien dat ze het leuk vonden om weer eens iets te doen dat op horeca leek. Het zorgde voor reuring in de tent. Laten we hopen dat dat snel weer veilig kan, maar ik vrees dat het niet lukt binnen nu en een maand.'
Dit artikel is rond 17.30 uur aangevuld met de informatie dat er in het weekend van 6 en 7 maart nog wel wandelingen mogelijk zijn.