Slijtage aan tandwielen oorzaak van storing Tolberter kerkklok

Slijtage aan een tandwiel is de oorzaak dat de kerkklok van de kerk in Tolbert van slag is. De klok slaat om middernacht veertien keer in plaats van twaalf keer. De klok is voorlopig uitgeschakeld en moet worden gerepareerd.

Henk Heerema van de Tolberter commissie van de Stichting Oude Groninger Kerken ontdekte het euvel toen hij de klok vrijdag onderzocht. Volgens Heerema zijn enkele tandwielen die de klok laten luiden zodanig versleten dat het mechanisme blijft 'hangen'. Dat zorgt voor extra slagen.

Reparatie is noodzakelijk

Volgens Heerema kan de storing alleen worden verholpen door een gespecialiseerd bedrijf. De Stichting Oude Groninger Kerken is inmiddels op de hoogte gesteld. Wanneer de reparatie gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

'Het uurwerk werkt nog wel, de wijzers op de toren geven de juiste tijd aan. Alleen hebben we in afwachting van reparatie de kabel losgemaakt van de hamer die op de hele en halve uren tegen de klok slaat. Daardoor zijn deze tijdsaanduidingen momenteel niet te horen in Tolbert', meldt Heerema.

Lees ook:
- Hoe kan dat? Kerkklok Tolbert slaat om middernacht veertien keer

Deel dit artikel:

Recent nieuws