Live nabeschouwing: FC Groningen delft onderspit in Amsterdam

Gravenberch legt aan voor de openingstreffer; Dankerlui kan het vlak voor de doellijn niet voorkomen © Orange Pictures
FC Groningen heeft zondagmiddag met 3-1 verloren van Ajax. Volg hier live de nabeschouwing.
  • 90+4' Afgelopen! FC Groningen verliest met 3-1 van Ajax. Doelpunten van Gravenberch, Haller en Tadic werden de bezoekers fataal. Groningen-invaller El Messaoudi redde viijf minuten voor tijd de Groningse eer.
  • 85' Invaller Ahmed El Messaoudi kopt de 3-1 tegen de touwen. De Groningers eer is gered. Mooie voorzet van Suslov, overtuigend ingekopt.
  • 76' We waren al aan de andere kant, maar de penalty moet opnieuw genomen worden. Suslov was net te vroeg ingelopen heeft de VAR geconstateerd. Tadic mag opnieuw aanleggen, nu is het wel raak: 3-0.
  • 75' Strafschop voor Ajax. Alvarez schiet de bal vanaf twee meter hard tegen de arm van Te Wierik aan. Tadic legt aan en schiet keihard tegen de lat. Vlak voor de penalty komen El Messaoudi en Dammers in het veld voor Lundqvist en Te Wierik.
  • 70' Nog twintig minuten te spelen in Amsterdam. Redding van Stekelenburg op een inzet van Suslov. Groningen geeft het niet op en probeert de aansluitingstreffer op het scorebord te brengen.
  • 54' De tweede treffer van Ajax. Aanval snijdt door de verdediging van de FC. Neres kan alleen op Padt af en gunt de goal aan Haller.
  • 48' De eerste gele kaart van de middag is voor Kudus die Suslov uit balans brengt en zo een snelle counter weet te voorkomen.
  • 46' De tweede helft loopt. Een wissel bij de bezoekers; Patrick Joosten vervangt Paulos Abraham.
  • 45+2' Het is rust in de Johan Cruijff Arena. FC Groningen staat met 1-0 achter door een vroege goal van Gravenberch. Ajax kreeg nog een aantal kansen op de 2-0, maar deze viel niet. El Hankouri was met een gevaarlijke kopbal nog heel dichtbij de gelijkmaker. Zijn kopbal werd gered door Stekelenburg.
  • 38' Bijna de gelijkmaker van FC Groningen! Prima voorzet van Van Hintum, El Hankouri kopt in. Een uiterste redding van Stekelenburg was noodzakelijk om de 1-1 te voorkomen.
  • 35' FC Groningen deelt af en toe een speldenprikje uit; Suslov vindt Da Cruz niet in de zestienmeter en Lundqvist schiet een vrije trap in de muur.
  • 23' En weer bijna de 2-0, wederom Padt die verder onheil voorkomt. Klaassen heeft de bal voor het intikken, redding met de voeten van de keeper. De rebound valt via Itakura in de handen van Padt. Het is wachten op de tweede van Ajax.
  • 16' Voorzet van Dankerlui, die ongelukkig speelt tot nu toe, bereikt Abraham in het strafschopgebied. Raakt de bal koppend helemaal verkeerd.
  • 10' Padt voorkomt de tweede treffer van de Amsterdammers. Uit een corner kopt Martinez goed in; op de vuisten van de doelman.
  • 5' De eerste de beste grote kans voor Ajax is meteen raak. Tadic legt de bal goed terug, Gravenberch scoort. Dankerlui kan het doelpunt niet verhinderen.
  • 1' De wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen is begonnen. Daley Blind ontbreekt bij Ajax, Paulos Abraham staat voor het eerst in de basis bij FC Groningen.
Volg het duel via onderstaande livestream:
De ploeg van coach Danny Buijs gaat vol goede moed richting de hoofdstad, ondanks de blessures die zich opstapelen voor de FC. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard vorig weekend werd met 1-0 gewonnen door een mooi doelpunt van Paulos Abraham. De talentvolle Zweed start vanmiddag in de basis tegen de lijstaanvoerder. In Groningen werden de Amsterdammers eerder dit seizoen met 1-0 verslagen door een doelpunt van de inmiddels naar FC Utrecht vertrokken Remco Balk.

Ajax ligt op koers

Ajax lijkt op weg naar de volgende (35e) landstitel. Het verschil met naaste belager PSV is inmiddels opgelopen tot zes punten en de ploeg van coach Erik ten Hag heeft ook nog een wedstrijd minder gespeeld. Daarnaast staan de rood-witten in de bekerfinale tegen Vitesse en is de volgende ronde van de Europa League aanstaande versus het Zwitserse Young Boys.