Onderzoek: Noord-Nederland heeft sterkste lobby

Het provinciehuis in Stad
Het provinciehuis in Stad © Cunera van Selm/RTV Noord
Noord-Nederland is de regio met de meest krachtige lobby. Dat concludeert adviesbureau Wepublic na eigen onderzoek. In dat onderzoek wordt Noord-Nederland door concurrerende regio’s als ‘meest krachtige lobby’ voorgedragen.
De waardering is een opsteker voor Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de samenwerking tussen de drie noordelijke provincies die lobbyactiviteiten voor het Noorden uitvoert.
De lobbykracht van de noordelijke regio is juist door andere regio’s in Nederland als meest genoemde voorbeeld. Concurrerende regio’s noemden het Noorden het vaakst, gevolgd door Brainport Eindhoven en de gemeente Amsterdam.

Onderscheidend

Volgens Wepublic weten deze regio’s zich goed te onderscheiden, benadrukken ze wat hun eigen regio uniek maakt en slagen ze erin dit in de lobby duidelijk en zichtbaar naar voren te brengen.
Dat resulteert in het feit dat de regio in verkiezingsprogramma’s ruim een kwart meer genoemd wordt dan bij de verkiezingen in 2017. Noord-Nederland krijgt de meeste aandacht in de verkiezingsprogramma’s, stelt Wepublic. ‘Voorheen waren het de vier grote gemeenten en provincies die lobbyden’, stelt Monique Schumans van Wepublic. Nu zijn het ook de regio’s, en met succes.’

'Hard gewerkt'

Namens Samenwerkingsverband Noord-Nederland laat de Friese commissaris van de Koning Arno Brok weten dat de drie noordelijke provincies achter de schermen hard gewerkt hebben aan een noordelijke lobbyorganisatie. ‘Het is heel mooi dat andere regio’s de kracht van de noordelijke lobbyinzet nu zien en waarderen’, zo laat Brok weten.
Brok is tot juni van dit jaar voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De Groninger CdK René Paas volgt Brok naar verwachting in juni op als voorzitter van SNN.