Verplaatsing skatepark Veendam een feit, ondanks bezwaren omwonenden

Een skateboard
Een skateboard © RTV Noord
Ondanks bezwaren van buurtbewoners wordt het skatepark in Veendam toch verplaatst van het Borgerswold naar het nieuwe Leer- en Sportpark. De gemeenteraad van Veendam ging maandagavond met een ruime meerderheid akkoord met de verplaatsing.
Buurtbewoner Anton Huizinga sprak in tijdens de vergadering. Hij laakte de communicatie van de gemeente over het skatepark. 'Wij zijn door de gemeente niet op de hoogte gebracht van dit plan en lazen het pas vorige week in de media', aldus Huizinga die namens meerdere bewoners uit de wijk het Zilverpark sprak.

'Irritante geluid van skaters'

Huizinga stelde dat de dichtstbijzijnde omwonenden op zo'n 50 meter van de nieuwe locatie van het skatepark wonen. Ook zou het park op elk moment van de dag te bezoeken zijn. 'Wij vrezen heel veel overlast door het irritante geluid van skaters. We zijn bang dat ze ook grote gettoblasters meenemen', zei Huizinga.
De buurtbewoners vrezen dat 'hangjongeren, dealers en ander gespuis dat rondhangt bij het skatepark Borgerswold straks ook de boel komen vergallen op het nieuwe skatepark. Het gaat om onze geestelijk gezondheid. Met dit voorstel verplaatst u de problematiek', zegt Huizinga.

Geen hamerstuk

Oorspronkelijk stond het beschikbaar stellen van 300.000 euro voor de aanleg van het skatepark als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraad, maar na de inspraakbijdrage van Huizinga werd als nog besloten om het raadsvoorstel te bespreken met de raad.

Duidelijke presentatie

Wethouder Henk Jan Schmaal wist de pijnpunten van de omwonenden overtuigend te weerleggen. Hij deed dat aan de hand van een presentatie waarin hij liet zien dat de eerste schetsen voor het skatepark al in 2013 openbaar inzichtelijk waren. Verder toonde hij dat de dichtstbijzijnde woning straks niet op 50 maar op 62 meter van de skatebaan staat.
'Ook gaan de lichten uit bij het skatepark als de lampen op de omliggende sportvelden uit gaan. Daarna gaat de deur op slot. En als er wel overlast is sturen we daar iemand van handhaving heen', aldus Schmaal.
Schmaal liet verder weten dat er een aarden wal met begroeiing wordt geplaatst tussen het skatepark en de woningen langs de Robijnlaan. 'Bovendien komt er een hek zodat bezoekers niet via die kant het park kunnen betreden', aldus Schmaal.

SP en VUK willen overleg met omwonenden

Meerdere partijen waren niet tevreden over de communicatie van het college, maar zagen na een presentatie van wethouder Schmaal geen aanleiding meer om het voorstel niet in stemming te brengen. Alleen de fracties van de SP en Veuruutkiek (VUK) wilden pas beslissen over de verplaatsing van het park nadat de wethouder opnieuw met de omwonenden zou hebben gesproken.