Toename van drugsoverlast; campagne 'Niet onder mijn neus' van start gegaan

Een dumping van drugsafval
Een dumping van drugsafval © Van Oost Media
Het aantal drugslabs en daarbijbehorende afvaldumpingen IS de afgelopen jaren toegenomen in Noord-Nederland. Daarom start de politie een campagne, samen met boerenbelangenvereniging LTO en RIEC.
Ineens is er bedrijvigheid bij die boerderij die al lange tijd onbewoond is. Buren ruiken een vreemde geur en er rijden onbekende bestelbusjes af en aan. Na een tijdje staan er ineens allemaal politiebusjes en wordt afval afgevoerd.
Het blijkt dat er een drugslab gerund werd. In dat lab werd amfetamine, GHB, xtc of crystal meth gemaakt. Het gebeurde afgelopen jaar in Wildervank, Lucaswolde en op een industrieterrein in de stad.

Toename drugsfabrieken

Maar wat doe je als omwonende? 'Niet iedereen stapt even makkelijk naar de politie', zegt Brenda Timmerman, woordvoerder van LTO Noord. Daarom is de campagne 'Niet onder mijn neus' van start gegaan: eigenaren van grote schuren en loodsen, vaak agrariërs, moeten zich bewust zijn van de gevaren van laboratoria. Zeker als die op hun erf staan.
De pakkans is hier kleiner, er zijn meer buitengebieden. Daarom is Noord-Nederland aantrekkelijk voor drugscriminelen
Brenda Timmerman - LTO Noord
Vanwege de stijgende lijn in het aantal drugsfabrieken en afvaldumpingen hebben LTO, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Noord-Nederland (RIEC) en de politie de handen ineen geslagen om dit een halt toe te roepen.

Noord-Nederland is aantrekkelijk voor drugscriminelen

'De pakkans is hier kleiner, er zijn meer buitengebieden. Daarom is Noord-Nederland aantrekkelijk voor drugscriminelen', zegt Timmerman.
LTO ziet landelijk een toename van leden die door criminelen benaderd worden om een schuur te verhuren. 'Op het moment dat je financieel krap zit, is dat aantrekkelijk. Criminelen bieden vaak exorbitante bedragen. Maar eigenlijk moet je op je klompen aanvoelen dat het niet klopt.'
Volgens woordvoerder Sybrand Buma van de campagne hebben boeren vaak geen idee waar ze aan beginnen als ze in zee gaan met criminelen. 'Eenmaal ingestapt, is het vaak geen optie meer om er zonder kleerscheuren uit te komen.'

Oprukken vanuit het zuiden

Waar komt deze opmars ineens vandaan? Timmerman vermoedt dat criminelen vanuit het zuidelijke deel van Nederland oprukken richting de noordelijke provincies. 'Uit schaamte praten mensen er vaak niet over. Daarom krijgen wij van leden niet altijd signalen door.'