Taakstraf voor instructeur die 2600 euro van rijschool achterover drukte

Een 51-jarige man uit Leek is wegens verduistering veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. De man drukte vorig jaar 2.600 euro van zijn werkgever, een rijschool uit Winschoten, achterover.

De Leekster werkte als rij-instructeur bij de Winschoter rijschool. Hij liet zich na de lessen door zijn leerlingen in contanten betalen. Dat geld kwam niet bij de rijschool terecht. Die werd geconfronteerd met onbetaalde facturen van lessen, juist op de dagen dat de Leekster rijles had gegeven.

Op staande voet ontslagen

De leerlingen en hun ouders werden door de rijschool benaderd met het verzoek om de facturen alsnog te voldoen. Daarover ontstond verwarring, want al snel bleek dat meerdere leerlingen hun rijlessen al contant aan de instructeur hadden betaald.

De Leekster werd daarna door zijn werkgever aan de tand gevoeld. Schoorvoetend gaf de man toe dat hij het geld had verdonkeremaand. Voor hem volgde ontslag op staande voet.

Schulden opgebouwd

Wegens verkoudheidsklachten verscheen de man dinsdag niet op zitting. Via zijn raadsman liet hij weten dat hij in die periode veel schulden had opgebouwd. Het verduisterde lesgeld wilde hij op een later tijdstip verrekenen met zijn loon. Maar hij was steeds dieper in de problemen geraakt. Hij had geen andere uitweg meer gezien.

Inmiddels staat de man onder bewind en woont hij begeleid om zijn leven en financiën weer op de rit te krijgen. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de leerlingen en hun ouders.

'Ik ben er niet rustig op'

Al met al vond de rechter een taakstraf met een voorwaardelijk deel op zijn plaats. Het voorwaardelijke deel dient als een stok achter de deur om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.

'Ik ben er niet helemaal rustig op', zei de rechter. Die stelde de proeftijd voor de instructeur op drie jaar, mede omdat de man in 2007 voor een soortgelijk feit veroordeeld is geweest.

Meer over dit onderwerp:
onderwijs
Deel dit artikel:

Recent nieuws