Datalek bij de NAM: hackers stelen 19.000 adressen van gedupeerden

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © Remko de Waal/ANP
Door een datalek bij een softwareleverancier van de NAM hebben hackers 19.000 namen en adressen van personen met aardbevingsschade gestolen. Volgens de NAM was de overige informatie afgeschermd. Van ruim honderd mensen is méér informatie gestolen
De NAM maakt de diefstal van gegevens dinsdag bekend op haar website:
'Wij zijn eind vorige week geïnformeerd over een zogenaamd ‘cyber-veiligheidsincident’. Het betreft een grootschalig datalek, waarbij wereldwijd van vele bedrijven en instanties allerlei informatie is ontvreemd door hackers. Dat kon gebeuren door een beveiligingslek in software van de firma Accellion. Deze speciale software wordt ook door NAM gebruikt voor het beveiligd versturen van grote informatiebestanden (zogeheten ‘large file transfers’). Het lek in de software is inmiddels hersteld door de leverancier.'

Namen en adressen gelekt

Het gaat om software om aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen gegevens te verstrekken over de afhandeling van waardedalingsclaims. Er zijn in de meeste gevallen behalve namen en adressen, geen emailadressen, telefoonnummers of bankgegevens van de betreffende personen in deze informatie opgenomen. Met de ruim honderd bewoners bij wie dat wél zo was heeft de NAM dinsdag persoonlijk contact gehad.

Gegevens uit periode 2014-2020

Volgens de NAM zijn het de namen van alle huiseigenaren die tussen 2014 en 1 juli 2020 bij NAM een aanvraag hebben ingediend voor de 'Regeling Waardedaling', alle huiseigenaren die zijn aangesloten bij de 'Stichting WAG' en in de gerechtelijke procedure betrokken zijn en alle huiseigenaren die met betrekking tot waardedaling een individuele rechtszaak tegen NAM hebben lopen.

Autoriteit persoonsgegevens

De NAM zegt het datalek te betreuren. Het gasbedrijf heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is onbekend wie er achter de hack zit en wat er met de gestolen gegevens is gebeurd.