Belgische zege in eerste rit Healthy Ageing Tour

Luxemburgs kampioene Christine Majerus geeft het tempo aan in de beginfase
Luxemburgs kampioene Christine Majerus geeft het tempo aan in de beginfase © Henk Elderman/RTV Noord
De eerste etappe van de Healthy Ageing Tour is gewonnen door Jolien D'Hoore. Op het TT Circuit in Assen won de Belgische renster van SD Worx de sprint van een bijna compleet peloton.
Om tien uur gingen 94 vrouwen van start voor een koers over bijna 130 kilometer. Vervolgens reed het peloton 28 keer over de Veenslang en Stekkenwal en door Geert Timmer Bocht. Alle drie beroemde begrippen uit Nederlandse en internationale motorsport.
Het peloton van de Healthy Ageing Tour op de start/finish van het TT Circuit
Het peloton van de Healthy Ageing Tour op de start/finish van het TT Circuit © Henk Elderman/RTV Noord

Schermutselingen

Met nog veertig kilometer te rijden ontstonden de eerste schermutselingen. Vooral de Zwitserse Lena Mettraux liet zich gelden. Ze kreeg na de rit de trui voor de meeste strijdlust uitgereikt.
Eenmaal ingehaald was het aan de grote ploegen om de groep bij elkaar te houden. Dat lukte tot op zekere hoogte totdat Daniek Hengeveld het probeerde. Ze sloeg een gat van 25 seconden. Vlak voor de eindstreep werd ze ingerekend. Ze finishte nog wel als achtste.
Elke ronde kunnen de rensters gebruik maken van de verzorging

Lonneke Uneken

Naast d'Hoore stonden de Britse Alice Barnes en Karlijn Swinkels als respectievelijk tweede en derde op het podium. Lonneke Uneken uit Veendam eindigde als eenenveertigste. Vanzelfsprekend was ze blij voor haar ploeggenote d'Hoore. 'Jolien is gewoon superrap en we weten dat ze in dit soort sprints de winst kan pakken. En dan gaan we daar met z'n allen voor,' vertelde de 21-jarige Groningse. Ze rijdt in de Healty Ageing Tour rond met rugnummer één. 'De lokale favoriet hè.' licht ze toe.
Uneken en haar ploeggenoten verdedigen donderdag en vrijdag de gele trui. Eerst krijgen de rensters een individuele tijdrit in Lauwersoog voor de kiezen. Een dag later moet er flink geklommen worden op de VAM-berg.