Kamer neemt wet aan die NAM definitief uit de versterkingsoperatie haalt

De Kamer stemt over de wet
De Kamer stemt over de wet
De Tweede Kamer heeft de Tijdelijke Wet Groningen aangenomen. Daarmee is de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied definitief in handen van de overheid. De NAM betaalt de kosten, maar heeft geen vinger meer in de pap.
De wet is woensdagavond door een ruime kamermeerderheid aangenomen. De PVV, SP, PvdA, PVV, 50PLUS, Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen stemden tegen de wet.
Met de stemming komt een einde aan maandenlange discussie over de wet. De afgelopen tijd zijn er verschillende aanpassingen aan gedaan. Ook woensdagavond werden er nog amendementen aangenomen.

Wijzigingen op het laatste moment leggen ongemak bloot

‘Dat laat wel zien dat er veel ongemak zat bij deze wet’, reageert Susan Top van het Groninger Gasberaad. Ze is teleurgesteld dat de wet is aangenomen. Eerder deze maand deed het Gasberaad samen met de Groninger Bodembeweging en de Vereniging Eigen Huis een dringende beroep op het parlement de wet niet aan te nemen.

Gasgedupeerde blijft met meerdere instanties te maken hebben

De kritiek richt zich vooral op het gebrek aan één loket waar Groningers met aardbevingsproblematiek heen kunnen. In de wet zijn de schadeafhandeling en de versterking juist gescheiden. ‘Ze hebben nu een muur gebouwd tussen die twee procedures’, zegt Top.
Nu de wet is aangenomen betekent het dus dat gedupeerden te maken blijven krijgen met meerdere instanties. Toch zei minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken vorige week in een Kamerdebat dat zij ook wil dat er voor ‘één huis, één plan’ komt. En een fusie van het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de NCG ging haar echter te ver.
Onbegrijpelijk, vindt Top. ‘Als je dat wil, één huis één plan, dan maak je toch niet eerst een wet waar je er juist een muur tussen zet waar je dan weer wat gaatjes in boort?’

IMG krijgt mogelijkheid om 'duurzaam te herstellen'

Ook Jelle van der Knoop, voorzitter van de Groninger Bodembeweging is niet blij met de wet. Maar hij ziet wat positieve veranderingen in vele wijzigingen die de Kamer op het laatste moment aannam.
Zo heeft de Kamer woensdag een wijziging aangenomen die door de coalitiepartijen werd voorgesteld. In die wijziging staat dat het IMG de mogelijkheid moet krijgen om ‘duurzaam te herstellen’.
Dat is in lijn met een oproep die de GBB eerder deed. Ook IMG voorzitter Bas Kortmann mengde zich in die discussie. Hij wilde de mogelijkheid krijgen om inwoners die niet alleen met scheuren boven het maaiveld, maar ook met funderingsschade kampen, te compenseren.