Politiebond: 'Dit heeft grote impact op alle politiemensen' (update)

Agenten bij het buurtonderzoek in de Van Houtenlaan
Agenten bij het buurtonderzoek in de Van Houtenlaan © Jos Schuurman/FPS
'Dit is on-Nederlands en past niet in ons straatbeeld.' Met die woorden reageert Erik Gerritzen van politiebond ANPV op het steekincident van woensdagavond in Groningen. Daarbij werd een agent in het gezicht gestoken en raakte ook diens collega gewond.
De twee agenten spraken woensdagavond in de Van Houtenlaan na 21.00 uur twee jonge mannen aan bij een avondklokcontrole. De twee dienders werden vrijwel direct aangevallen en met een mes gestoken.

'Dit had mij ook kunnen overkomen'

Vanuit het hele land wordt met ontzetting gereageerd op de steekpartij, zegt Gerritzen. 'Dit heeft grote impact op alle politiemensen in het land. Iedereen realiseert zich: dit had mij ook kunnen overkomen.'
Het kaderlid van de politievakbond stelt dat de politie in Nederland wel wat gewend is, een goede uitrusting heeft en goed getraind is. 'Maar dit is zo onverwacht en bijna niet te voorkomen', aldus Gerritzen.

'We voelen ons machteloos'

'Na het invoeren van de avondklok waren er de rellen in het land. Die waren heftig en al on-Nederlands. Dit incident is ook uitzonderlijk', zegt Gerritzen.
'We voelen ons machteloos. Natuurlijk wil je erover in gesprek met een korpschef of minister, maar zij staan bij dit soort gevallen net zo machteloos als wij.'

Kortere lontjes?

Politiechef Frank Smilda van de politie Noord-Nederland zei donderdagavond in Noord Vandaag dat het incident grote impact op zijn korps heeft.
Hij vindt het te kort door de bocht om te stellen dat het incident misschien het gevolg is van de kortere lontjes vanwege de coronamaatregelen. 'We weten de achtergrond hiervan nog niet. Er zijn nog steeds allerlei mogelijkheden om van je vrijheid te genieten. Het gaat ook overwegend goed. Dit zijn excessen.'
'Dit heeft grote impact bij politiemensen'
Aan het eerdere bericht zijn uitspraken van de politie in Noord Vandaag toegevoegd.