Rechtbank trekt twee dagen uit voor behandeling misbruikzaak dansschool

Exterieur van Groningen Dance Center. De eigenaar van de dansschool wordt verdacht van een reeks zedendelicten.
Exterieur van Groningen Dance Center. De eigenaar van de dansschool wordt verdacht van een reeks zedendelicten. © ANP
De rechtbank Noord-Nederland trekt twee dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Khalid A. De 37-jarige Groninger wordt verdacht van het misbruiken van 13 meisjes die bij zijn dansschool les hadden.
Dat is besloten tijdens een niet-inhoudelijke zitting. A. blijft vastzitten tot de volgende zitting op 28 mei. Ook die zitting is pro forma, omdat er nog getuigen gehoord moeten worden. Ook moet A. nog psychologisch onderzoek krijgen.
A. werd in september aangehouden. Hij was eigenaar van Groningen Dance Center aan het Damsterdiep. Daar gaf hij samen met een groep docenten dansles aan kinderen en jongeren. Hij trainde onder meer meisjes die naar de top wilden en professioneel wilden dansen in Amerika.

A. beloofde de meisjes gouden bergen

Hij beloofde hen gouden bergen, maar dan moesten ze wel zijn hulp aanvaarden. Die hulp bestond uit ondersteuning bij stretchoefeningen waar ze niet zonder zijn hulp uit konden komen en masseren van de liezen. Terwijl de meisjes lange tijd in split- of spagaathoudingen zaten, zou hij ze hebben gedwongen tot seksuele handelingen.
Volgens het Openbaar Ministerie dateert het eerste misbruik uit 2015. De dansschool is definitief gesloten. In de eerste instantie wilden de docenten een doorstart maken, maar daar hebben ze vanaf gezien vanwege deze zaak. Er komt nu een nieuwe dansschool op een andere plek.