Naar de digitale stembus voor een eerlijkere aardappel

Op de Grote Markt in de stad Groningen pleit consumentenorganisatie Onze Markt vrijdagmiddag in de stromende regen voor meer verantwoorde aardappels in de supermarkt.

De actie wordt door het hele land gehouden. Afgelopen dinsdag stond het team in Rotterdam, waar de organisatie is gevestigd.

'We worden overal goed ontvangen. Er is gewoon iets mis met het huidige voedselsysteem, daarom staan we hier', zegt initiatiefnemer Simon Schilt.

'Geen eerlijke prijs'

Volgens de consumentenbeweging krijgen aardappeltelers op dit moment geen eerlijke prijs voor hun product. 'Daar willen we verandering in brengen. Democratie is niet alleen iets voor de politiek, maar ook voor voedsel.'

Zo verliep de actie in de binnenstad:

Onderdeel van de actie is om zo veel mogelijk digitale stemmen te verzamelen. Consumenten mogen bepalen hoe de verantwoorde aardappel wél gekweekt zou moeten worden en wat voor prijs daarbij hoort. Stemmen kan tot eind deze maand via de website van Onze Markt.

Weggestuurd

Het campagneteam begon vanochtend op de Vismarkt, maar werd daar weggestuurd. 'Daar mochten we niet staan van de marktmeesters. Gelukkig hebben we een nieuw plekje gevonden', zegt Schilt.

Verslaggever Ronald Niemeijer nam voor Noord Vandaag een kijkje:

Lees ook:
- Tweede Kamerverkiezingen: dit zeggen partijen over boeren en stikstof

Meer over dit onderwerp:
boeren groningen-stad binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws