'De tussenzus' en 'Gas' gekozen tot Beste Groninger Boeken 2021

Het boek Gas (links) en schrijver Emiel Hakkenes
Het boek Gas (links) en schrijver Emiel Hakkenes © Thomas Rap/René Walhout
De debuutroman 'De tussenzus' van Vincent Kortmann en het boek 'Gas' van Emiel Hakkenes zijn uitgeroepen tot de Beste Groninger Boeken van 2021. Beide schrijvers kregen de prijs vrijdag overhandigd.
De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 ieder jaar uitgeroepen door de literaire organisatie Noordwoord. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen of geschreven zijn door een Groninger schrijver. Vorig jaar ging de prijs naar Anjet Daanje’s De herinnerde soldaat en Martin Hillenga’s Wadapatja.

Negen boeken genomineerd

In de categorieën fictie en non-fictie waren dit keer negen Groninger boeken genomineerd. Behalve De tussenzus van Vincent Kortmann waren dat Canisius van Lammert Voos, Leegland van Marjan Brouwers en Schoem of de voarende Zoltkamper van Ingeborg Nienhuis.
In de categorie non-fictie ging het behalve om Gas van Emiel Hakkenes om Oorlog en oceanen van Erik Ader, Voorland Groningen van Christian Ernsten e.a., 30 jaar VERA-posters van Willem Kolvoort en de biografie van Herman Verbeek van Stefan van der Poel.

Onthechte jonge mensen en de schaduwkant van de gaswinning

De jury onder leiding van Koos Wiersma maakte uiteindelijk de keus voor de boeken van Kortmann en Hakkenes.
Vincent Kortmann kreeg de prijs vrijdag overhandigd
Vincent Kortmann kreeg de prijs vrijdag overhandigd © Noordwoord
Over de debuutroman De tussenzus van Kortmann schrijft de jury: 'Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.'
Emiel Hakkenes met de prijs voor het Beste Groninger Boek 2021
Emiel Hakkenes met de prijs voor het Beste Groninger Boek 2021 © Noordwoord
Over Gas van Emiel Hakkenes staat in het juryrapport te lezen: 'Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.'
Beide auteurs ontvingen vrijdag behalve een bos bloemen een kunstwerk van de Groningse kunstenaar Hille Dussel.