FC Groningen verliest kansloos van AZ

ALKMAAR - AZ heeft FC Groningen zaterdagavond in Alkmaar met 3-0 naar huis gestuurd. FC Groningen werd geen moment gevaarlijk voor de koploper van de eredivisie.
AZ-spits Pellè mocht al na twee minuten ongedekt het doel onder vuur nemen met een kopbal, die voorgezet werd vanaf links. Die ging net over. Nog geen minuut later kreeg hij nogmaals een kans, nu vanaf de andere vleugel. Deze keer ging de bal er wel in, omdat geen enkele speler van FC Groningen Pellè een strobreed in de weg legde. In de tweede helft was hij opnieuw de boosdoener voor de FC en scoorde de 2-0. Dembélé maakte in de slotfase van de wedstrijd met een fraai afstandsschot een passend einde aan het duel.

Eerste helft

Na de snelle openingstreffer bleef AZ erg gevaarlijk en zette de verdediging van de FC flink onder druk. Topscorer El Hamdaoui brak in de tiende minuut door, maar Luciano kwam goed zijn doel uit en greep in. Na ruim een kwartier spelen redde de Braziliaanse doelman opnieuw, toen El Hamdaoui Stenman met een handigheidje achter zich wist te laten.
In de twintigste minuut kreeg Groningen de eerste kleine kans. Een vrije trap vanaf de kantlijn halverwege de helft van AZ viel echter in de handen van doelman Romero. Daarna kreeg FC Groningen de zaak wat meer op orde, maar kon het verbeterde spel niet omzetten in kansen.

Tweede helft

Ook de tweede helft begon met een kans voor AZ. Na een rommelig moment voor het doel van FC Groningen kwam de bal voor de voeten van El Hamdaoui, die de bal ruim overschoot. AZ-speler De Zeeuw mocht het vervolgens proberen in de 53ste minuut, maar ook zijn schot was verre van zuiver.
In de 56ste minuut verhoogden de Alkmaarders hun voorsprong via een cornerbal, die door Pellè strak werd ingekopt. Trainer Ron Jans zette vervolgens Paul Matthijs en Dennis Krohne in het veld in plaats van Evgeniy Levchenko en Martijn Meerdink. Dat kon niet voorkomen dat Pellè in de 70ste minuut alweer een kopbal op het doel afvuurde. Nu was echter Sankoh daar, die de bal van de lijn wist te halen.
FC kreeg een kwartier voor tijd nog een mogelijkheid om de wedstrijd te doen keren. Stenman kreeg de bal na een actie net niet voor het doel, maar haalde er wel een corner uit. Deze werd door Lovre in de handen van Romero gekopt. De volgende mogelijkheid was voor de jonge invaller Krohne, die vrijkwam in het zestienmetergebied van AZ, maar hij schoot een kleine anderhalve meter over het doel.
AZ-middenvelder Dembélé zette de wedstrijd definitief op slot. Hij dribbelde een heel eind naar voren en ramde de bal vervolgens vanaf een meter of twintig in de linkerbovenhoek.

Feiten

De opstelling van FC Groningen:
Luciano da Silva; Fredrik Stenman, Andreas Granqvist, Gibril Sankoh ('59 geel) en Tom Hiariej ('74 Ondrej Svejdik); Evgeniy Levchenko ('65 Paul Matthijs), Danny Holla, Goran Lovre en Martijn Meerdink ('65 Dennis Krohne); Gonzalo Garcia en Marcus Berg.
De opstelling van AZ:
Sergio Romero; Gill Swerts, Simon Poulsen, Kew Jaliens en Ragnar Klavan; Moussa Dembélé, Demy de Zeeuw ('72 Brett Holman), Stijn Schaars en Maarten Martens; Mounir El Hamdaoui en Graziano Pellè ('81 Nick van der Velden).
Scheidsrechter: Pieter Vink.
Gele kaarten: '59 Sankoh.
Rode kaarten: -
Toeschouwers: 16.000.