Deze Stemwijzers kan je doen voor de verkiezingen

Voor deze Tweede Kamerverkiezingen is er geen specifieke Groningse kieswijzer beschikbaar. Wel zijn er verschillende andere stemhulpen die je kunnen helpen met het bepalen van je stem. In dit artikel vind je alle stemhulpen op een rij.

Welke stemwijzers kan je doen?

  • Stemwijzer
    De bekendste van alle kieshulpen. De Stemwijzer geeft 30 stellingen, vraagt welke thema's je extra belangrijk vindt en toont je met welke partijen je voorkeuren het meest overeen komen.
  • Kieskompas
    Een andere bekende stemhulp met dertig stellingen, waarna je op een kompas ziet bij welke partijen je het dichtstbij zit. Met een tik op een partij kan je de antwoorden naast die van jezelf leggen.
  • Kieskompas Zorg
    Dit jaar heeft Kieskompas een aparte stemhulp over wat Groningers het belangrijkste thema vinden bij de verkiezingen dit jaar: zorg.
  • Volkskrant Stemchecker
    Deze gaat niet af op de beloften in verkiezingsprogramma's, maar kijkt hoe de partijen de afgelopen jaren hebben gestemd. Met welke partijen kom je dan het meest overeen?
  • Partijenwijzer
    Deze stemhulp gaat niet over actuele thema's, maar kijkt naar de principes van de partijen. Ben je bijvoorbeeld meer voor een overheid die zich actief bezighoudt met beleid, of zo veel mogelijk loslaat?

Wat zijn de belangrijkste punten voor Groningen?

Groningen wordt in de verkiezingsprogramma's bij een aantal onderwerpen genoemd door de partijen:
  • Energieprovincie: Groningen wordt ook na de gaswinning door veel partijen gezien als energieprovincie. Onder andere VVD, SGP en de nieuwe partij JA21 spreken zich uit voor meer kerncentrales, waarbij JA21 de Eemshaven expliciet als mogelijke locatie noemt. VVD, CDA, D66 en meer schrijven dat Groningen een belangrijke provincie voor waterstof kan worden. D66 zegt daarbij dat 'Groningen heel Nederland van duurzame energie kan voorzien'. net als Partij voor de Dieren, schrijft de partij dat windmolens op land het best geconcentreerd kunnen worden op plekken 'waar zo weinig mogelijk hinder is voor mens en dier.' Lees hier meer.
  • Gaswinning: De Groningse gaskraan wordt dichtgedraaid in 2022. De huidige coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zeggen dat er verder moet worden gegaan met de schadeafhandeling en versterking in de provincie. Daar is niemand het over oneens. Wel doen PvdA en SP er een schep bovenop: zij pleiten voor een uitgebreide crisisaanpak- en fonds voor Groningen. Forum voor Democratie wil als enige doorgaan met het winnen van Gronings gas, maar dan wel met 'ruime compensatie voor getroffen Groningers'. Lees hier meer.
  • Treinverbindingen: Bijna alle partijen spreken zich uit voor de Lelylijn, een snelle treinverbinding tussen Groningen en Lelystad, en daarmee de Randstad. Partijen hopen zo de woningnood in de Randstad te verminderen, omdat woningzoekenden met de snelle treinlijn ook noordelijker willen wonen. PvdA en SGP vinden het ook een goed idee voor de noordelijke economie. PVV zegt niks over de Lelylijn, VVD houdt zich op de vlakte. De partij ziet het als een van de vele mogelijke opties voor uitbreiding van het spoor. PvdA, ChristenUnie en JA21 willen ook een Nedersaksenlijn tussen Groningen en Enschede, Daarnaast wil ChristenUnie investeren in een spoorlijn naar de Zernike Campus in Stad. Lees hier meer.
  • Voorzieningen in dorpen: Traditiegetrouw willen de christelijke partijen het meest investeren om krimp en leegstand in dorpen tegen te gaan. ChristenUnie wil ruimte en overheidssteun voor het openhouden van buurthuizen en kleine scholen (met een bijzondere richting). CDA wil meer ruimte voor woningbouw in kleine dorpen. D66 wil een sloopregeling waardoor bedrijvigheid van de rand van het dorp naar het centrum kan verhuizen, zodat dorpen 'kleiner maar sterker' worden. PvdA wil een toelage voor leraren in krimpregio's. Lees hier meer.
  • Zorg: Noordelijke stemmers vinden zorg het belangrijkste verkiezingsthema, blijkt uit een representatieve enquête van de regionale omroepen. Lees hier wat partijen erover schrijven.

Doe de Groningse verkiezingsquiz!

Hoeveel Groningse kandidaten doen er mee aan de verkiezingen? Welke partij heeft de Lelylijn niet in het verkiezingsprogramma staan? Bij wie vind je twee Groningers hoog op de kieslijst? Doe onze quiz en test je kennis over Groningen en verkiezingen.