Rechtszaak anti-windmolenactivisten start vandaag, hoe zat het ook alweer?

Anti-windmolenactivisten staan vandaag voor de rechter
Anti-windmolenactivisten staan vandaag voor de rechter © ANP
Ruim anderhalf jaar na hun aanhouding staan ze voor de rechter: Jan H. uit Meeden en Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond. Dinsdag start de inhoudelijke behandeling van hun strafzaak.
Beide mannen worden verdacht van het dreigen met asbestdumpingen en het versturen van dreigbrieven naar bedrijven die meewerken aan de bouw van windmolens. Twee ondernemers besloten naar aanleiding van de bedreigingen te stoppen met een windmolenproject.

Bewijs

Eerder werd Jan H. ook verdacht van het dumpen van asbest. Maar het Openbaar Ministerie (OM) vindt later dat daar onvoldoende bewijs voor is.
Wat voor bewijs het OM wel heeft? Tijdens eerdere zittingen liet de officier van justitie weten dat er opgenomen gesprekken zijn waarin de twee praten over het versturen van dreigbrieven. Ook zou er dna van Jan H. op een tiewrap bij een asbestdumpplaats zijn gevonden.
Waarom wel Jan H. en niet Jan N.?
In de artikelen over de windmolenverdachten noemen we de ene verdachte bij de volledige naam en de andere niet. Dat roept wellicht vragen op. Verdachte Jan Nieboer wordt wel met zijn volledige naam genoemd, omdat hij de voorman was van actiegroep Platform Storm. In die rol trad hij geregeld op in de media. Medeverdachte Jan H. was in het verleden actief als woordvoerder van actiegroep Storm Meeden, maar dat was hij al geruime tijd niet meer.

Pamfletten en dreigbrieven

Eind 2018 en begin 2019 werden inwoners van Zuidbroek en Delfzijl opgeschrikt door drie asbestdumpingen. De ziekmakende stof werd begeleid met gele pamfletten: ‘Wie wind zaait zal asbest oogsten’, stond op die papieren.
Ook zijn er in ieder geval 34 dreigbrieven verstuurd naar onder andere bouwbedrijven, initiatiefnemers van windparken en andere betrokkenen bij windmolenprojecten.
Jan H. en Jan Nieboer hebben altijd ontkend iets met de dreigbrieven of dumpingen te maken te hebben.
Als ik iets had uitgevreten wat strafbaar is, dan was ik daar tijdens de eerste verhoren al mee geconfronteerd
Jan Nieboer

'Fantasie'

Ook een dag voor de zitting ontkent Nieboer enige vorm van betrokkenheid: ‘Ze zullen morgen met heel veel suggestie en fantasie proberen een imaginaire brug te bouwen naar mijn betrokkenheid bij de dreigbrieven’.
‘Als ik iets had uitgevreten wat strafbaar is, dan was ik daar tijdens de eerste verhoren al mee geconfronteerd’, zegt hij. Volgens hem is dat niet gebeurd.

Gedwongen tot bekentenis

Nieboer stelt zelfs dat de verhoorders hem tot een bekentenis hebben gedwongen. ‘Ze mogen heel veel druk zetten’, zegt hij en schetst een situatie. ‘Ze hebben gezegd: ‘Geef nou maar toe dat je het gedaan hebt. De rechter gelooft hier helemaal niks van, dus geef maar toe dan zijn we er klaar mee'.’
Welk bewijs het OM heeft en of de twee Jannen een rol hebben gespeeld bij de dreigingen wordt in de komende dagen wellicht duidelijk. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling, namelijk dinsdag, donderdag en vrijdag.