Veroorzaker ernstig ongeluk op N34 krijgt waarschuwing

Hulpdiensten op de N34 na het ongeluk
Hulpdiensten op de N34 na het ongeluk © Archief / De Vries Media
Een 28-jarige vrouw uit Groningen is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het veroorzaken van een ernstig ongeluk op de N34 bij Schipborg.
Omdat de vrouw zelf zwaargewond raakte en omdat het ongeluk al bijna drie jaar geleden gebeurde, vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke straf niet meer nodig.
De Groningse was op 25 mei 2018 met haar kinderen van 2,5 en een half jaar oud op weg naar attractiepark Drouwenerzand. Dat is het enige dat ze nog herinnert van die ochtend, vertelde de vrouw twee weken geleden tijdens de rechtszaak.

Frontale botsing met vier gewonden

Andere automobilisten zagen dat haar auto bij Schipborg over de doorgetrokken streep de linker weghelft op reed, waar op dat moment auto's aankwamen. Ze botste frontaal op de auto van een stel uit München. Die man en vrouw moesten zwaargewond naar het ziekenhuis. Hij brak meerdere nekwervels en raakte deels verlamd, zij had onder meer gebroken ribben.
De Groningse zelf brak een groot aantal botten aan de linkerkant van haar lichaam en moest, net als de slachtoffers, maandenlang revalideren. Haar oudste kind raakte ook gewond. Tijdens de rechtszaak vertelde ze hoe vreselijk ze het vindt dat ze helemaal niks meer weet van wat er is gebeurd.

Onvoorzichtig gereden

Volgens haar advocaat moest ze worden vrijgesproken, omdat er volgens hem te weinig bewijs was dat de vrouw iets verkeerd gedaan had. Maar de rechtbank vindt dat vaststaat dat zij aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden en daardoor het ongeluk heeft veroorzaakt. Dat de vrouw zich er niks van herinnert, maakt daarvoor geen verschil.
Het Openbaar Ministerie had tachtig uur onvoorwaardelijke werkstraf geëist. De rechtbank houdt het bij een waarschuwing. Bij de voorwaardelijke straf heeft ze een proeftijd van een jaar gekregen.