Zaak vermoorde Winschoter IKON-journalist na 39 jaar voor de rechter

De in 1982 omgekomen Winschoter journalist Koos Koster
De in 1982 omgekomen Winschoter journalist Koos Koster © ANP
In El Salvador heeft justitie de zaak over de moord op vier Nederlandse journalisten na 39 jaar alsnog voor de rechter gebracht. Een van de dodelijke slachtoffers was Koos Koster uit Winschoten.
Dat maken de advocaten van de nabestaanden vandaag bekend, meldt de NOS.
De IKON-journalisten Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren in 1982 in El Salvador voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Toen ze in guerrillagebied probeerden te komen, werden ze door militairen van het regeringsleger opgewacht en doodgeschoten.

39 jaar geleden

Dat is vandaag precies 39 jaar geleden. Tot vijf jaar geleden was er een amnestiewet van kracht die vervolging van de betrokken militairen onmogelijk maakte. In 2016 werd die wet ongrondwettelijk verklaard en opgeheven.
Sindsdien is de zaak van de vermoorde IKON-journalisten meermalen aangekaart bij het Salvadoraanse OM, maar tot nu toe leidde dat niet tot vervolging.
In het district waar de vier journalisten werden vermoord, werd wel een zaak gestart, maar die werd onder politieke druk afgeblazen.

Verdachte

Een van de verdachten is kolonel Mario Reyes Mena. Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties concludeerde in 1993 dat Reyes Mena de opdrachtgever was voor de moord.
Gert Kuiper, de broer van een van de slachtoffers, deed in 2018 in El Salvador aangifte tegen de kolonel.
Zembla spoorde Reyes Mena dat jaar op in de Verenigde Staten, waar hij nog steeds woont. Het is onduidelijk of hij het Amerikaanse staatsburgerschap heeft. In dat geval kan het lastiger zijn om hem te laten uitleveren aan El Salvador.