Personeel gehandicaptenzorg dreigt met acties

Personeel gehandicaptenzorg dreigt met acties
GRONINGEN - Het personeel in de gehandicaptenzorg wil actie voeren. Aanleiding is het principeakkoord dat werkgevers over de nieuwe CAO hebben gesloten met maar één van de vier vakbonden.
Enkele duizenden werknemers in gehandicaptenzorginstellingen in Groningen zouden met het akkoord te maken krijgen. ABVAKABO FNV-bestuurder William Moorlag noemt de overeenkomst 'uitermate slecht en schadelijk' voor die werknemers, omdat er drie vakbonden door de werkgeversorganisatie zijn buitengesloten.
Het loonbod zou te mager zijn voor de zorgsector en bestaande arbeidsvoorwaarden zouden met het nieuwe akkoord verdwijnen. Zo worden vakantiedagen geschrapt en zullen kortere werktijden voor oudere werknemers tot het verleden behoren. Volgens Moorlag is daar in het nieuwe akkoord niets voor in de plaats gekomen.
De ABVAKABO FNV organiseert nu informatiebijeenkomst voor werknemers over het principeakkoord. De vakbond roept daarnaast werkgevers en de CNV op om de overeenkomst niet te tekenen. Als het principeakkoord toch definitief wordt, wil de vakbond in aktie komen.