OM wil 15 maanden cel voor anti-windmolenactivisten: 'Wilden wapens kopen' (update)

Jan H. en Jan Nieboer stonden in maart voor de rechter
Jan H. en Jan Nieboer stonden in maart voor de rechter © RTV Noord
Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk tegen anti-windmolenactivisten Jan H. en Jan Nieboer.
Volgens het OM kan wettelijk en overtuigend worden bewezen dat Jan H. en Jan Nieboer betrokken zijn bij het versturen van dreigbrieven. Officier van justitie Diana Roggen zegt dat dit blijkt uit drukwerk, gevonden aantekeningen en opgenomen gesprekken.
De twee verdachten spraken samen over de dreigbrieven voordat daar iets over naar buiten kwam: 'Ze bespreken wat er in de brieven moet staan en wie die moeten krijgen. Dat gebeurt dan ook. Ze beschikken over daderwetenschap', zegt Roggen.
Bovendien vindt Roggen een deel van de verklaringen die Jan H. en Nieboer in de rechtszaak hebben gegeven, 'ongeloofwaardig'.
Reacties op de eis in de windmolenzaak

Verdenking: versturen dreigbrieven

Jan H. en Jan Nieboer staan terecht omdat ze verdacht worden van het sturen van dreigbrieven naar bedrijven die aan de ontwikkeling van windmolenparken meewerken.
Beide mannen ontkennen alle betrokkenheid bij het versturen van die dreigbrieven. Ook wanneer de rechtbank beide mannen confronteert met opgenomen gesprekken waarin ze het hebben over dreigbrieven.

Afgeluisterde gesprekken in McDonald's

Die gesprekken vonden plaats bij de McDonald's waar beide mannen geregeld afspraken. Volgens hen spraken ze niet af om alleen te praten over de windmolens, maar ging het ook om het geven van zakelijk financieel advies. Nieboer is namelijk financieel adviseur.
‘Ik heb dingen op ongelukkige momenten gehoord’, zegt Jan H. uit Meeden. ‘Ik heb dat op een domme, opschepperige manier aan Jan Nieboer geventileerd.’ In politieverhoren zou Jan H. gezegd hebben dat hij de info van ene Arjan en Henk heeft gehoord.
De officier van justitie vindt die verklaring 'ongeloofwaardig'. 'Er werd in opgenomen gesprekken gesproken over we, ik en jij. De namen Henk en Arjan vallen nooit', stelt ze.

Gesprekken over de aanschaf van wapens

Ook zouden beide mannen hebben gesproken over wapens: 'Er werden plannen gemaakt om een wapen aan te schaffen', stelt Roggen. 'Hiervoor zou geld van Platform Storm gebruikt moeten worden. En met dat wapen zouden gaten in keten en cabines van ondernemers die aan windparken meewerken, geschoten moeten worden. Concrete bedrijven werden genoemd'.
Nieboer reageert: 'Ik ben door allerlei mensen benaderd over de wildste plannen. Ik heb dat aangehoord en daar heb ik het bij gelaten'.

Veel voorzorgsmaatregelen voor zakelijk gesprek

Daarnaast vindt de officier van justitie dat Nieboer wel erg veel voorzorgsmaatregelen heeft getroffen wanneer de twee met elkaar spreken. Telefoons gaan uit en Nieboer heeft een hoesje aangeschaft waarmee signalen van en naar de mobiel worden geblokkeerd.
Daarnaast zou hij in afgetapte gesprekken aangegeven hebben dat hij 'zijn auto al op de brug heeft gehad' wanneer wordt gesproken over bakens die de politie mogelijk inzet.

Aanwijzingen

Donderdag houdt de rechtbank verdachte Jan H. ook voor dat er dna van hem is gevonden op een tiewrap waarmee een pamflet met bedreigende tekst was vastgemaakt. Dat pamflet was geplaatst bij een asbestdumping in Zuidbroek.
Volgens H. lagen er destijds heel veel materialen in zijn schuur. 'We hebben in die tijd heel veel dingen gebouwd. Ik vind het niet raar dat er tiewraps met mijn dna erop in omloop waren', zegt H.
Bij een eerdere zitting werd duidelijk dat er ook dna van Jan H. gevonden is op een dreigbrief.

Hoger beroep

Na de eis laat verdachte Jan Nieboer weten in hoger beroep te gaan als de rechtbank over gaat tot een veroordeling.
Waarom schrijven we Jan Nieboer en Jan H.?
In de artikelen over de windmolenverdachten noemen we de ene verdachte bij de volledige naam en de andere niet. Dat roept wellicht vragen op. Verdachte Jan Nieboer wordt wel met zijn volledige naam genoemd, omdat Nieboer de voorman was van actiegroep Platform Storm. In die rol trad hij geregeld op in de media. Medeverdachte Jan H. was in het verleden actief als woordvoerder van actiegroep Storm Meeden, maar dat was hij al geruime tijd niet meer. Jan H. heeft dinsdag aangegeven dat hij het niet nodig vindt dat zijn gezicht op beeldmateriaal geblurd wordt.
(Artikel is geüpdatet met het gegeven dat de verdachten spraken over de aanschaf van wapens)