Groningers worden bijgepraat over plannen zonne- en windparken

Groningers met vragen over de bouw van zonne- en windparken in onze provincie, kunnen die volgende week donderdag (25 maart) stellen. Dan organiseert de Regionale Energiestrategie Groningen (RES) een digitale bijeenkomst.

Tijdens de informatieavond krijgen deelnemers de laatste stand van zaken te horen over de verduurzamingsplannen in onze provincie. Inwoners kunnen daarover hun mening geven.

Antwoord op vragen van inwoners

Deelnemers aan de avond krijgen uitleg over de RES, de rol van gemeenten en hoe bewoners zelf invloed kunnen uitoefenen. Vragen over de zonne- en winplannen van de provincie kunnen bij aanmelding vooraf gesteld worden. Een panel met deskundigen geeft daar vervolgens antwoord op.

Het panel bestaat uit Hielke Westra (voorzitter stuurgroep RES Groningen), Annemarie Rook (leider Projectteam RES Groningen), Jaap van Mannekes (wethouder gemeente Pekela), Kristel Rutgers (wethouder gemeente Het Hogeland), Brenda Harsveld (Groninger Energiekoepel), Greetje Bronsema (Strategisch Adviseur Energietransitie Enexis) en Wim Elving (lector Energie & Communicatie Hanzehogeschool).

Vragen stellen op de avond is ook mogelijk. De presentator zal aan het begin van de avond uitleggen hoe dat technisch werkt.

Wat is de Regionale Energiestrategie?
Dertig RES-regio’s in Nederland, waaronder Groningen, geven gezamenlijk invulling aan een deel van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Dat moet er voor zorgen dat ons land in 2030 49% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Gezamenlijk moeten de regio’s in 2030 jaarlijks tenminste 35 terawattuur (TWh) elektriciteit produceren die is opgewekt uit wind en zonne-energie op land.
De RES bekijkt onder meer hoe inwoners van de plannen kunnen profiteren, bijvoorbeeld door mede-eigenaar van een zonneveld te worden. Ook kijkt de energieregio naar de betekenis voor de economie en de werkgelegenheid.

De informatiebijeenkomst op donderdag 25 maart duurt van 20.00 tot 21.15 uur. Aanmelden is nodig en kan via www.resgroningen.nl

Lees ook:
- Omwonenden zonne- en windparken: 'Ik ben het vertrouwen in de politiek kwijt'
- Oldambtsters willen duurzame energie, maar niet in eigen achtertuin
- Vraagtekens bij plannen voor nieuwe zonneparken Eemsdelta: ‘Zonder draagvlak zijn wij geen voorstander’

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws