't Pannekoekschip sluit in Schuitendiep en gaat verder in Oosterhaven

't Pannekoekschip in het Schuitendiep in Groningen sluit de deuren. De eigenaren stoppen niet, maar gaan op een ander schip in de Oosterhaven verder met hun zaak.
Het nieuwe schip, de Johanna, is iets groter dan het huidige schip en komt vanuit Almere naar Stad. Eigenaren Marjon en Edwin Meiboom zijn blij met het resultaat van de onderhandelingen.
We hebben gekeken naar een win-winsituatie en dat is gelukt
Wethouder Roeland van der Schaaf

Nieuwe Kattenbrug komt pal naast pannenkoekschip

De verplaatsing heeft te maken met de komst van de Kattenbrug. Die brug wordt aangelegd voor het busvervoer en komt pal naast hun huidige schip te liggen.
Pannekoekschip gaat verhuizen
De eigenaren zijn niet blij met die ontwikkeling. Na langdurig overleg met de gemeente Groningen is een nieuwe plek gevonden. 'We hebben gekeken hoe we het schip als fenomeen en trekker van de stad kunnen behouden', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). 'Tegelijkertijd kunnen de eigenaren een doorstart maken en hun bedrijf moderniseren. We hebben gekeken naar een win-winsituatie en dat is gelukt.'
Het huidige schip wordt verkocht aan de gemeente Groningen, die het op de locatie zelf gaat slopen. Het schip, dat zo'n 100 jaar oud is, zal niet voor de stad behouden blijven.
Het nieuwe schip ligt inmiddels al geruime tijd in Groningen. Het is vanuit Almere naar onze provincie gesleept.

Nog niet alles is in kannen en kruiken

De nieuwe locatie voor het schip is nog niet helemaal in kannen en kruiken. De benodigde vergunningen moeten nog afgegeven worden. 'Er zijn dus risico's en op basis van de inspraak die volgt, kan het zo zijn dat er bezwaren binnenkomen', zegt de wethouder.
Het slopen van het schip zal nog heel wat teweeg brengen. Het moet namelijk op de huidige locatie worden ontmanteld omdat het geen kant op kan. Enkele jaren geleden is het in een bak geplaatst. 'We konden het schip sowieso al niet naar een werf brengen. Het komt niet door de bruggen heen', zegt Edwin Meiboom. 'Daarom hebben we er voor gekozen om het schip in een bak te plaatsen om het op die manier te conserveren.'
'Dat was een voorzorgsmaatregel', vult Marjon Meiboom aan. 'Op deze manier kan het schip eeuwig bewaard worden. Het is een soort balseming.'
Op onze facebookpagina delen Groningers hun herinneringen aan 't Pannekoekschip: