Zo stemde de provincie Groningen bij de Tweede Kamerverkiezingen

In de Sint-Franciscuskerk in de Oosterparkwijk in Stad worden de stemmen geteld
In de Sint-Franciscuskerk in de Oosterparkwijk in Stad worden de stemmen geteld © ANP
D66 neemt de plaats in van de VVD als grootste partij in de provincie Groningen.
Dat is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De VVD krijgt meer stemmen dan vier jaar geleden en is in veel gemeenten de grootste partij. Toch gaat D66 er met de meeste stemmen vandoor: 54.483 stemgerechtigde Groningers kleurden een D66-vakje rood; 52.543 deden dat bij de VVD.
Groningen is de enige provincie in ons land waar de VVD niet de grootste partij is geworden.
Lees verder onder de grafiek. Werkt de grafiek niet goed? Klik dan hier.

Forum stijgt, links levert in

Vrijwel alle andere partijen leveren in onze provincie in, op Forum voor Democratie na. De partij van Thierry Baudet wint terrein met 18.164 stemmen. Dat is 3,6 procentpunt meer vergeleken met de vorige Kamerverkiezingen.
Opvallend is het verlies van de SP en GroenLinks, geheel in lijn met de landelijke trend. In Veendam, Midden-Groningen en Oldambt was de SP vier jaar geleden nog het grootst, maar de partij staat die plek nu af aan de VVD.
GroenLinks krijgt rake klappen. De partij van Jesse Klaver wist in 2017 in onze provincie 44.073 stemmen te behalen tegenover 23.099 stemmen nu, 6,6 procent van het totaal.
Weinig beweging is er bij de PvdA. De partij krijgt onder leiding van Lilianne Ploumen 8,9 procent van de stemmen, een halve procent meer dan tijdens de vorige verkiezingen.
In onderstaande kaart zie je de grootste partij per gemeente. Dat gaat terug tot de verkiezingen van 1994. In verband met gemeentelijke herindelingen is uitgegaan van de indeling zoals die vandaag de dag is, om goed te kunnen vergelijken. Lees verder onder de kaart.

Volt groeit in Stad, PVV blijft in het zadel

Grootste stijger in de gemeente Groningen is Volt, een nieuwe pro-Europese partij die relatief veel jonge kiezers trekt. De partij krijgt daar 5,5 procent van de stemmen en staat daarmee naast het CDA en de PVV.
De PVV weet in onze provincie veel terrein te behouden. De partij is het grootst in Westerwolde, Pekela en Stadskanaal. In laatstgenoemde gemeente werd in 2017 het CDA nog de grootste partij.
Het CDA levert in, net als in de rest van het land. De partij was eerder ook het grootst in het Westerkwartier, maar moet ruilen met de VVD. Het CDA krijgt 8,6 procent van het totaal aantal stemmen.

Opkomstpercentage

Het opkomstpercentage tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in de provincie Groningen ligt dit jaar met 76,5 procent lager dan vier jaar geleden: toen was dat 81,3 procent.