Vijf jaar cel en voorwaardelijke tbs voor doodschoppen vriend om joint

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Voor het doodschoppen van zijn kameraad Klaas Sanneman in zijn huis in Nietap moet de 48-jarige Groninger Dylan H. vijf jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Assen. Ook is H. veroordeeld tot tbs met voorwaarden, een lichtere variant op tbs met dwangverpleging.
Na vijf dagen in coma te hebben gelegen, overleed Sanneman op 14 april vorig jaar op 62-jarige leeftijd. Sanneman werd op de ochtend van 9 april in zijn huis gevonden nadat H. anoniem 112 belde en doorgaf dat er een zwaargewonde man in een huis in Nietap lag.

Ruzie om joint

De nacht ervoor was H. samen met een 39-jarige buurman uit Nietap bij Sanneman thuis geweest. H. kende Sanneman goed en logeerde geregeld bij hem. De buurman kwam ook vaak de 62-jarige over de vloer. Hij hield een oogje in het zeil, omdat Sanneman drugsverslaafd was en een kwetsbare gezondheid had.
De drie mannen dronken eerst bier en rookten een joints. Toen Sanneman en zijn buurman ruzie kregen, omdat het latere slachtoffer de laatste joint stiekem had opgerookt, ging het mis. De ruzie liep uit op een vechtpartij, waarbij Sanneman door beide mannen over zijn hele lichaam werd geschopt en geslagen.

Verklaring buurman betrouwbaar

Na hun arrestatie verklaarde de buurman dat Dylan H. het meeste geweld had gebruikt. Steeds opnieuw was hij het slachtoffer gaan schoppen, nadat hij hem op de grond had gegooid. Die verklaring komt volgens de drie rechters overeen met de bloedsporen die zijn gevonden in de woonkamer van Sanneman. De buurman verklaarde dat hij zelf een tafeltje op de buik van het slachtoffer heeft gezet en hij hem ook een paar klappen heeft gegeven, terwijl hij daar bovenop zat.
Dat hij zelf schuld heeft erkend, maakt hem volgens de rechtbank betrouwbaarder dan zijn medeverdachte. De rechters konden hem zelf geen vragen meer stellen, omdat hij na vier maanden voorarrest zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis.

Aan zijn lot overgelaten

Dylan H. verklaarde tijdens de rechtszaak twee weken terug dat de buurman onzin had verteld. In werkelijkheid zou de man uit Nietap de agressor zijn geweest en had hijzelf maar twee trappen en klappen uitgedeeld.
Dat geloven de rechters niet. Ze vinden dat hij schuldig is aan doodslag. Het wordt H. erg kwalijk genomen dat hij en de buurman na het geweld zijn weggegaan en Sanneman aan zijn lot hebben overgelaten. Dat de reden voor het extreme geweld een ruzie om een joint was maakt het feit nog schrijnender, aldus de rechtbank.

Agressie niet onder controle

De Groninger is vanaf zijn 17e drankverslaafd en gebuikt ook drugs. Die combinatie en een psychische stoornis maakten dat hij zijn agressie niet onder controle heeft gehad, concludeert een psychiater die hem heeft onderzocht. De man is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
Het Openbaar Ministerie eiste tbs met dwangverpleging, maar dat gaat de rechtbank te ver. Daarom is gekozen voor de lichtere variant tbs met voorwaarden. H. moet worden opgenomen en behandeld in een psychiatrische kliniek en samenwerken met de reclassering. Als hij zich niet aan die voorwaarden houdt, kan hij als alsnog tbs met dwangverpleging krijgen.