Brand legt pand autodealer in de as in Kiel-Windeweer (update)

In het pand van een autodealer aan de Pieter Venemakade in Kiel-Windeweer is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Daarbij is zowel de werkplaats als het woongedeelte met twee woonhuizen verloren gegaan. Een bewoonster is naar het ziekenhuis gebracht.
De brand woedde sinds 13.45 uur in een loods van ongeveer tien bij dertig meter. In die ruimte heeft een voertuig vlam gevat, aldus een brandweerwoordvoerder.
De brandweer kwam met drie blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse om het vuur te bestrijden. Omdat bij de brand veel rook vrij kwam, kregen omwonenden het advies ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.
Brand legt woning en loods Kiel-Windeweer in de as

Vlammen sloegen over naar woonhuis

De loods zit vast aan een woonboerderij, die bestaat uit twee woonhuizen. De vlammen sloegen al snel over naar de voorzijde van het pand. Rond 14.30 uur besloot de brandweer het bluswerk tijdelijk te stoppen.
'De woningen en loods moeten als verloren worden beschouwd. Daarom stoppen we nu even, zodat de rook recht omhoog kan gaan. Zo is er minder overlast. Daarna blussen we het verder af.'
De loods in Kiel-Windeweer raakte zwaar beschadigd door de brand
De loods in Kiel-Windeweer raakte zwaar beschadigd door de brand © ProNews

Bewoners en dieren konden pand verlaten

Alle mensen en dieren die in het pand waren toen de brand uitbrak, hebben het woongedeelte op tijd kunnen verlaten. Twee personen zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd op mogelijke rookinhalatie.
Een bewoonster van het huis is vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. Over de aard van haar verwondingen is niets bekend.
De brandweer blust na in Kiel-Windeweer
De brandweer blust na in Kiel-Windeweer © Tristan Braakman/RTV Noord

Gevel breekt af en valt op auto's

In het afgebrande pand aan de Pieter Venemakade is een autodealer gevestigd. Volgens de brandweer is het goed mogelijk dat de brand in de werkplaats aan de achterzijde is ontstaan.
Aan het eind van de middag had de brandweer het vuur onder controle. Met een mobiele kraan worden delen van het pand afgebroken om de resterend brandhaarden te blussen. Dat nablussen duurt nog enkele uren.
De gevel aan de voorzijde van het pand bleek dusdanig verzwakt dat deze afbrak. De brokstukken vielen op occasions die voor het pand geparkeerd stonden.
Gevel valt op auto's bij afgebrand pand Kiel-Windeweer
Het bericht is aangevuld met informatie over de schade.