Ruim 1500 mensen willen Amerikaans coronavaccin testen bij UMCG

Een coronavaccin in een injectienaald
Een coronavaccin in een injectienaald © ANP
Het UMCG heeft meer dan 1500 aanmeldingen ontvangen van vrijwilligers die een nieuw coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences willen testen. Het ziekenhuis heeft in totaal 176 deelnemers nodig.
'Het is overweldigend', zegt woordvoerder Joost Wessels. 'Er is duidelijk belangstelling voor. We rekenden op een paar honderd aanmeldingen, maar dit had niemand verwacht.'
De vrijwilligers worden niet geselecteerd, maar geheel volgens de eisen van het onderzoek willekeurig gekozen. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 65 jaar, gezond en nog niet eerder besmet geweest met corona. Ook hebben ze nog geen vaccinatie gehad.

Project te danken aan eerdere samenwerking

Het UMCG voert het onderzoek uit op verzoek van het Amerikaanse bedrijf. Akston en het UMCG werkten al eerder samen. ‘Daardoor hebben ze ons vorig jaar benaderd met de vraag of we dit project wilden doen', zei projectleider Go van Dam eerder. De oud-chirurg wordt ingehuurd door UMCG en heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen.

Activeert het afweersysteem

Het vaccin met de naam AKS-452 bestaat uit een gedeelte van het coronavirus, het spike-eiwit, en een deel van een eiwit uit een menselijk antilichaam. Met deze techniek wordt het eigen afweersysteem van het lichaam geactiveerd. Volgens het bedrijf zou het vaccin op grote schaal geproduceerd kunnen worden. AKS4-52 is al op dieren getest, voordat het in de vrijwilligers wordt geïnjecteerd.