Miljoenenlening moet bouw Werelderfgoedcentrum mogelijk maken

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Om de bouw van het Werelderfgoedcentrum in de haven van Lauwersoog mogelijk te maken, overweegt gemeente Het Hogeland garant te staan voor een lening van maximaal negen miljoen euro voor stichting WEC-W.
Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over de komst van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. De gemeente wil daarom garant staan voor een lening die stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) wil afsluiten. Hoe hoog de lening wordt, is nog niet duidelijk. De gemeente staat garant voor een bedrag tot maximaal negen miljoen euro.
Omdat het centrum bezoekers en toeristen trekt, helpt de gemeente mee aan de realisatie van het complex. Het Werelderfgoedcentrum levert volgens de gemeente niet alleen banen op, maar draagt ook bij aan het behoud van het natuurgebied.

Campagne moet geld in het laatje brengen

De stichting WEC-W is nog op zoek naar geld en financiers. Dat gebeurt onder meer via een wervingscampagne. Als die succesvol verloopt, kan het bedrag van de lening lager uitvallen. De bouw van het centrum kost 26,3 miljoen euro. De provincie Groningen en het Waddenfonds betalen daarvan het grootste deel: 15,8 miljoen euro.
Het zeehondencentrum krijgt een plek in het Werelderfgoedcentrum
Het zeehondencentrum krijgt een plek in het Werelderfgoedcentrum © Architectenbureau Dorte Mandrup
Omdat de gemeente garant staat voor een groot bedrag, heeft het college wel onderzoek laten doen door een extern bureau, Ecorys uit Rotterdam. Ditzelfde bureau deed ook onderzoek naar de haalbaarheid van de Tirrel, nadat bleek dat voor de bouw miljoenen extra nodig was.

Gemeente loopt 'klein risico' met garantstelling

Wanneer de stichting de lening voor het Werelderfgoedcentrum niet kan afbetalen, moet de gemeente dat zelf doen. Uit het onderzoek van Ecorys blijkt dat dit risico voor de gemeente 'erg klein' is, laat het college weten.

Lening nog niet definitief

De gemeenteraad kan nog wensen of bedenkingen doorgeven over de garantstelling. Het college neemt deze mee in het uiteindelijke besluit. Op 14 april praat de gemeenteraad erover.
Door de garantstelling van de gemeente kan er dit najaar begonnen worden met de bouw van het centrum.

Parkeerplaatsen gehuurd door stichting

De parkeerplaatsen die nodig zijn voor het Werelderfgoedcentrum komen op terreinen van de provincie Groningen en Rijkswaterstaat. De kosten voor aanleg, beheer, onderhoud en huur zijn voor rekening van de Stichting WEC-W. De gemeente sluit hiervoor een huurovereenkomst met de stichting.